23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Paris 2024: De första jämställda olympiska spelen i historien!

De olympiska spelen i Paris markerar en betydande milstolpe när det gäller jämställdhet inom idrott, med för första gången i den olympiska historien ett lika stort deltagande av 10 500 idrottare, inklusive 5 250 kvinnor.

Sedan införandet av att främja kvinnor inom idrotten i den olympiska stadgan 1996, var det bara Tokyo 2020-upplagan som närmade sig jämställdhet mellan könen, med 48,7 % av idrottarna kvinnor.

En köns balanserad fransk delegation

Den franska delegationen, med 833 deltagande idrottare, inkluderar 375 kvinnor som tävlar i 69 grenar.

Kvinnor fick vänta nästan ett sekel för att tävla i vissa olympiska grenar som boxning och vattenpolo. Denna representation är ett bevis på Frankrikes pågående engagemang för jämställdhet inom idrotten.

Ett balanserat sportprogram

Paris 2024-spelen kännetecknas också av ett balanserat sportprogram mellan könen. Av de 32 sporterna på programmet uppnår 28 fullständig jämställdhet. Tävlingsschemat inkluderar 152 tävlingar för kvinnor, 157 tävlingar för män och 20 blandade evenemang, vilket återspeglar en rättvis representation.

Initiativ för att främja kvinnor

Utöver konkurrens finns det initiativ för att främja kvinnor inom andra idrottsområden. Betydande ansträngningar har gjorts för att öka representationen av kvinnor bland tränare och ledare, och för att säkerställa en rättvis mediebevakning.

Ett symboliskt engagemang

Den olympiska eldstafetten var ett tillfälle att uppmärksamma individer som engagerat sig för jämställdhet, som Laurence Fischer, trefaldig världsmästare i karate och grundare av föreningen Fight for Dignity, och Ghada Hatem, gynekolog-förlossningsläkare och grundare av La Maison des Femmes. Båda föreningarna stöds aktivt av RAJA-Danièle Marcovici Foundation. Dessutom uppmärksammade öppningsceremonin tio inspirerande kvinnor, inklusive idrottaren Alice Milliat, som förespråkade kvinnors deltagande i de olympiska spelen i början av 1900-talet.

Rajapack AB
Logistikvägen 2
438 70 Landvetter
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5568762651

Kontaktperson

RC

Sänd till en kollega

0.047