23948sdkhjf

ISKO matchar miljömedvetna Skandinavien

Den skandinaviska marknaden är glödhet för ISKO, ett ledande varumärke inom vävd denimteknik...

ISKO är en av världens största tillverkare av denimtyg och den första i världen som erkänns med symbolerna Svanen och EU Ecolabel. Man jobbar också hårt med cirkulationslösningar för alla typer av textilavfall.
Några av målen är att minska C02-utsläppen med 50 procent till 2030; skapa noll avfall i produktionen till 2025; endast använda återvunnet, återanvänt eller spårbarhetscertifierat material från och med nu och att återanvända och återvinna allt processvatten till 2025.

Med allt detta sagt, förstår alla att hållbarhetsarbetet och cirkulationsekonomin är central för ISKO. Özgür Atsan, som är Director sustainability operations på företaget, förklarar filosofin bakom:
– Vi vill göra våra produkter hållbara, prisvärda och moderiktiga, det är våra tre fokusområden. En mycket viktig punkt för oss är att använda "riktigt" avfall som råvara, det vill säga väl använda, multiblandade plagg. Det är därför vi har säkerställt att all vår teknik och kapacitet kan hantera denna typ av avfall och förvandla dem till fibrer, garn och tyger av hög kvalitet.
– Vi har en egen polyesterfabrik som erbjuder en effektiv och effektiv lösning för våra kunders behov av återvunnen polyester. Vi har också en licensierad teknologi som kan separera polyester- och bomullsblandningsprodukter på ett hållbart sätt.
– Polyester och bomull är de två stora råvarorna i textilindustrin som tillsammans utgör mer än 70 procent av den globala fiberkonsumtionen årligen. Det är en utmaning som vi kan lösa och vår möjlighet att göra det växer hela tiden.

ISKO satsar nu ännu mer på den skandinaviska marknaden. Hur kommer det sig?
– Det finns en växande miljömedvetenhet och den svenska textilmarknaden ligger i framkant, framhåller Özgür Atsan. Hållbarhet är nyckeln för alla affärssegment i Skandinavien och den globala trenden är att säkerställa att de kan införliva miljöhänsyn i alla inköpsbeslut. Vår högteknologiska återvinningsteknik gör vår historia unik. Vi tror att dessa produkter är en perfekt matchning för den svenska marknaden som har hållbarhet och prisvärdhet som högsta prioritet.

Isabella Lisslö är Key Account Manager för Sverige och Norge och ansvarar således för prognos och budget I enlighet med företagets strategi.
– Jag är länken mellan den skandinaviska marknaden och att vi som företag kan erbjuda det marknaden behöver. Det är ett konstant utvecklingsarbete och det är så kul. Att både arbeta strategiskt men samtidigt ha närheten till våra partners och kunder gör det enklare att utveckla marknaden.

Isabella Lisslö betonar att man är fullt vertikala och producerar hela kedjan, från att skapa "nya" fibrer ur återvunnet material till hela plagg. Hon förklarar hur:
– Vårt moderbolag Sanko spinner yarn/trådar som kommer från återvunna material som vi själva återvinner ur gamla textilier. Sedan arbetar bland annat ISKO vidare med några dessa trådar och väver denimtyger. Vi säljer denimtygerna, men vi kan även hjälpa kunderna att ta fram passformar, tvätta och göra hela plagget. Vi producerar i det fallet deras Jeans från A till Ö. Så av oss kan man välja vilka delar man är I behov av. Endast tyg eller att man vill ha kontroll över hela sin produktion med oss.

Alla företag arbetar på olika sätt, har olika struktur och så vidare enligt Isabella Lisslö. Vissa företag är designdrivna, andra inköpsdrivna:
– Ibland är hållbarhetsavdelningen den pådrivande parten för att företaget ska nå sina klimatmål.  Några av de vi arbetar med har bred kunskap för att få sin denim till de slutliga produkter de önskar medan andra söker aktivt mer hjälp även under utveckling/designprocessen. Några har en tanke tydligt och klar men blir glada när vi kan bistå med hur man gör, vilka tyger man behöver för att produkten ska prestera som de tänkt sig, i form av prestation och look. Det vi jobbar med är trots allt essensen av jeansmodet, den mest populära modestilen i hela världen.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069