23948sdkhjf

KOMMENTAR: Nu måste skohandelns utveckling vända

Mikael Sandström, modehandlare och tidigare ordförande för Svensk Handel Stil, kommenterar de senaste försäljningssiffrorna för kläd- och skohandeln. Och blickar framåt. 

Stilindex visade en uppgång för klädförsäljningen i juli på 3,9 procent och en nedgång för skoförsäljningen på 3,4 procent. Bra eller dåligt? Dessvärre kan man inte jämföra med 2019 då Svensk Handel obegripligt tagit bort året som branschen använder som referensår.

Men tittar vi på juli 2022 och jämför med 2019 så ökade klädhandeln med cirka 3 procent. Med juli månads uppgång ligger alltså ökningen i häradet 6–7 procent. Skohandeln tappade hela 13,5 procent. Därmed ser läget fortfarande väldigt dystert ut för den redan sargade skohandeln som uppskattningsvis har minskat med cirka 15 procent jämfört med juli 2019.

Media rapporterar ständigt om att sällanköpshandeln går dåligt och buntar ihop alla branscher. Min tro är att modehandeln 2023 klarar sig bättre än till exempel inrednings-, sport och byggbutiker, för att inte tala om elektronikhandeln. HUI spår en positiv försäljningsökning för mode med 3 procent i löpande priser.

Hur blir då augusti? Med tanke på skobranschens extremt dåliga utveckling i augusti under de senaste fem åren (med undantag för 2021) måste skohandelns utveckling vända. Därför spår jag plus för skohandeln och likaså för klädhandeln om än inte lika stort.

För de flesta modehandlare är augusti inte någon speciellt stor månad. Rea på rean dominerar utbudet med i bästa fall bara byte av pengar, medan höstförsäljningen försiktigt börjar spira först de sista dagarna i månaden. Marginalerna är således usla. Endast butiker som vänder sig till de yngre och skobutiker med mycket barnskor ser en större försäljning i samband med skolstart. Alla föräldrar vet att barn verkar växa extra mycket under sommaren. För att inte tala om fötterna …

Prisutvecklingen då? Dollarn har den senaste tiden blivit något mindre dyr, medan leverantörer som levererar i euro börjar bli allt mer bekymrade. De behåller i de flesta fall priset i euro, men handlarna ska betala med den betydligt högre växelkursen.

Containerkostnaderna har sjunkit rejält från i snitt 14 800 dollar när det var som högst till cirka 1 200 dollar i dag, vilket bidrar till en prisstabilisering av Asienproduktionen. Kina börjar få överkapacitet, vilket också verkar dämpande på priserna. Men med tanke på de långa ledtiderna kan vi se resultatet först under 2024.

Men prognoser är prognoser, inte minst när det gäller väder. Hela svenska folket såg fram mot en solig sommar, som i stället blev en av de regnigaste. Men å andra sidan; hade vi velat smälta bort i Sydeuropas hetta? Snart blir Sverige ett nytt turistmål för att söka svalka i stället för värme.

Mikael Sandström
tidigare ordförande för Svensk Handel Stil och ägare till tio modebutiker

Artikeln är en del av vårt tema om Kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078