Rekordlåga inköp och omsättningsras för Footway
Footway befinner sig i rekonstruktion sedan 25 juli i år. I rekonstruktionen ingår bolagets samtliga tolv e-handelsbutiker: Belapadel, Brandosa, Caliroots, Footway, Grandshoes, Heppo, Netlens, Racketnow, Runforest, Solestory, Sportamore och Stayhard. Eftersom dessa inte drivs i dotterbolagsform drogs samtliga med i rekonstruktionen.
Tredje kvartalet summeras till 136 miljoner kronor i omsättning, vilket är ett tapp på 125 miljoner jämfört med motsvarande period i fjol. Rörelseförlusten på EBITA-nivå ökade till -31 miljoner kronor jämfört med -13,5 i fjol. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.
Samtidigt drog Footway ner på inköpen rejält under kvartalet, från 196 miljoner kronor i tredje kvartalet 2022 till 36 miljoner. Bolaget har reducerat inköpen för att undvika att bygga upp ett skuldberg. ”Även om denna strategiska förändring har haft en omedelbar inverkan på vår försäljningsvolym, är det ett kritiskt steg för att skapa rätt förutsättningar under den pågående rekonstruktionen”, skriver bolaget.
Footways inköp var tidigare automatiserade. I praktiken innebar det att leverantörerna själva satt samman ordrarna – ett tillvägagångssätt som inte fungerade felfritt. Därför gick Footway tillbaka till en mer manuell modell i somras.
I kvartalsrapporten framgår det att Footway har börjat använda sig av AI-teknik, både vad gäller kundservicen som servar 18 språk samt i marknadsföringen, vilket har lett till ”betydande” kostnadsbesparingar.
– Jag har sedan inledningen av den här processen haft gott hopp och stor tilltro till att bolaget ska klara rekonstruktionen. Bolaget har i grunden en god affärsverksamhet och fordringsägarna har hittills visat stor förståelse för bolagets situation. Jag bedömer att bolaget med all sannolikhet framgångsrikt kommer kunna rekonstrueras i nära anslutning till årsskiftet, säger Nils Åberg, rekonstruktör, i en kommentar.