Flera bolag går samman i storskaligt hållbarhetsprojekt
Projektet inkluderar hela den textila värdekedjan; från design till att plagget till slut hamnar i textilinsamling, sorteras, därefter återbrukas och återvinns.
– Under de kommande åren kommer vi tillsammans med industrin att testa en mängd initiativ i praktiken, ett komplett system som kommer gynna hela Sverige, där fördelen är att vi tillsammans har tänkt på helheten, säger Susanne Nejderås, textilstrateg vid Science Park Borås och projektledare för satsningen.
Det treåriga projektet som finansieras av Vinnova är tänkt att ta fart i höst. Då startar byggandet av Sveriges första försorteringsanläggning för textil i Södertälje. I försorteringen görs en första översyn av vad som är värt att återvinnas och återbrukas. Tanken är, förklarar Susanne Nejderås, att kunna förse modevarumärken och textilproducenter med återbrukade textilfibrer som ska hålla i upp till tre loopar.
– Den här satsningen startar egentligen redan nu med att kommuner och varumärken måste samarbeta för att bygga ett storskaligt insamlingssystem. Det kommer att bli en stor utmaning för alla inblandade.
Hur kan ni förhindra att branschen inte fortsätter att dumpa textilier utomlands?
– Vi kan inte ta ansvar för hela kedjan men vi kan försöka skapa ett attraktivt alternativ som gör att branschen inte flyger iväg sitt textilavfall till utlandet, säger Susanne Nejderås.
För Gina Tricot innebär projektet en del utmaningar.
– Vi hoppas kunna utforska hur en cirkulär textilindustri i sin helhet skulle kunna se ut och fungera genom flera olika initiativ och pilotprojekt. Rent praktiskt för oss på Gina Tricot kommer vi att utmana både oss själva och hur vi jobbar linjärt i dag, men också vår leverantörskedja. Vi behöver göra rätt från början för att fler cirkulära produkter ska komma ut på marknaden och att våra produkter ska användas längre och råvarorna tas tillvara effektivt, säger Rebecca Watkins, global sustainability manager, på Gina Tricot.