23948sdkhjf

H&M storägare i nytt bolag för polyesteråtervinning: ”Viktigt steg”

Knappt en och en halv vecka efter Renewells konkurs – ett bolag där H&M var en av de största ägarna – kommunicerar modebolaget sin nästa stora satsning på textilåtervinning: bolaget Syre.

Förutom H&M Group är medgrundarbolaget Vargas Holding. Därtill backas det av klimatfonden TPG Rise Climate. 

Även denna gång handlar H&M:s satsning om fiber till fiber-återvinning. Men i stället för återvinning av bomull, som var fokus för investeringen i Renewcell, ska Syre återvinna polyestertextilier till nytt polyesterfiber. I dag kommer lejonparten av den återvunna polyestern som modeindustrin använder från PET-flaskor. Endast cirka en procent av världens textilavfall återvinns till nya textilier.

–Syre är ett viktigt nästa steg på H&M Groups resa för att integrera cirkularitet i vår verksamhet, säger Daniel Ervér, vd för H&M Group, i en kommentar.

H&M har tecknat ett avtal med Syre som är värt totalt 600 miljoner dollar över sju år. Det ska enligt H&M täcka en betydande del av modebolagets långsiktiga behov av återvunnen polyester. Bolagets mål till 2025 är att 30 procent av materialen som används i tillverkningen ska utgöras av återvunna material.

Under året ska en produktionsanläggning i North Carolina i USA tas i bruk och inom tio år är målet att ha tolv fabriker i drift. Men enligt uppgifter till Dagens Industri är tekniken, vilken Syres affärsidé vilar på, bara i uppstartsfasen. Finansieringen är också en annan riskfaktor.    

– Det finns en hel del teknikutmaningar, hade det varit enkelt hade någon annan redan gjort det här. Därutöver tillkommer kommersiella risker och tillgången på kapital. Men vi är övertygade om att eventuella problem går att lösa, det vi möjligtvis kan drabbas av är förseningar i tidsplanen, säger Syres vd Dennis Nobelius till tidningen.

Dennis Nobelius var fram till september i fjol operativ chef på elbilsbolaget Polestar. Styrelseordförande är Susanna Campbell, tidigare vd för Ratos, och medgrundare till Syre. I ett inlägg på Linkedin berättar hon om hur idén tog fart under en lunch med Adam Karlsson och Björn Magnusson på H&M.    

”Med tanke på mina erfarenheter med Northvolt, H2 Green Steel och andra ambitiösa ansträngningar för att driva den gröna omställningen i nya vertikaler insåg vi att ett liknande tillvägagångssätt behövdes om det skulle bli en meningsfull förändring av textilier. Jag har spenderat en betydande del av mina vakna timmar under de senaste 2,5 åren på detta ’passionsprojekt’. På många sätt är det höjdpunkten i min professionella karriär hittills – att vara en av grundarna av något jag verkligen brinner för [...].”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109