23948sdkhjf

Trendbrott när konkurserna minskar – ”Äntligen vänder det”

För första gången sedan juli 2022 minskar antalet konkurser i Sverige. Inom detaljhandeln var det tio färre konkurser i juni jämfört med motsvarande månad i fjol.

För första gången på nästan två år minskar konkurserna i Sverige. Enligt statistik från kreditinformationsföretaget UC minskade konkurserna totalt med 4 procent i juni jämfört med motsvarande månad förra året. Inom detaljhandeln handlar det om en minskning med 13 procent och inom partihandeln med 6 procent.

– Äntligen, nu vänder det, kommenterar UC:s vd Gabriella Göransson.

Sett till årets första sex månader var konkurserna 40 procent högre än under samma period i fjol, men junisiffrorna indikerar ett hoppfullt trendbrott.

 – Den minskning vi nu ser är en tydlig indikation på att alla de politiska åtgärder som vidtagits under våren, inklusive Riksbankens räntesänkning i maj, fått positiva effekter på svenskt näringsliv.  Vi har en bit kvar innan vi kommer att få uppleva ett ekonomiskt normalläge igen men nu är vi på rätt väg, säger Gabriella Göransson.

Inom detaljhandeln gick 514 bolag i konkurs under det första halvåret. Det är en 16-procentig ökning jämfört motsvarande period 2023. 67 detaljhandelsbolag gick i konkurs i juni, tio färre under motsvarande månad förra året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095