23948sdkhjf

Ellen Hodakova Larsson vinner LVMH:s pris 2024

Efter en lång uttagningsprocess som startade i februari avgjordes LVMH Prize for Young Fashion Designers 2024 under tisdagseftermiddagen. Det prestigefyllda priset går till den svenska designern Ellen Hodakova Larsson och hennes upcyklingvarumärke Hodakova. Priset stod mellan 20 designer som hade gått vidare till finalen.

– Sedan jag grundade Hodakova under 2021 har jag stött på motstånd kring affärsmodellen, trots detta kan jag stolt berätta att sedan starten är samtliga av plaggen upcyclade. Att vi nu tilldelas LVMH Prize for Young Fashion Designers 2024 bevisar att världen är redo för det första hållbara modehuset, säger Ellen Hodakova Larsson, i en kommentar. 

Hodakova har sedan det grundades stöttats av Swedish Fashion Councils inkubatorprogram. Dess vd, Jennie Rosén, har under flera år haft som mål att få med ett svenskt varumärke i LVMH:s finalistfält, något som nu besannas.  

– Att Hodakova tilldelas priset är ett bevis på att vårt arbete för att positionera svensk modebransch som världsledande nu blivit verklighet, säger Jennie Rosén, som menar att priset är historiskt.

Ellen Hodakova Larsson har även prisats på hemmaplan. I fjol vann hon Fabric of Life Award 2023, ett pris som är instiftat av modeentreprenören och investeraren Paul Frankenius. En dag som denna är han rörd till tårar.

– Ellen har ett unikt uttryck. Hon jobbar uteslutande med återvunnet mode på en väldigt hög konstnärlig nivå, en fantastisk kombination. Hon gör det på ett sätt som attraherar både Cate Blanchett och  Lady Gaga, säger Paul Frankenius till Habit.    

Att Ellen Hodakova Larsson vinner LVMH:s pris är inte bara stort för den svenska modescenen globalt utan också för Textilhögskolan i Borås, där Ellen Hodakova Larsson har varit designstudent, framhåller Paul Frankenius. 

För Ellen Hodakova Larsson väntar närmast en visning av Conventional Collection 112409 under Paris Fashion Week SS25. Hon erhåller en prispeng om 300 000 euro och får därtill ett skräddarsytt mentorskap av lyxmodehuset LVMH.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078