23948sdkhjf

Ny rapport: Secondhand omsätter 50 miljarder om tio år

Branschorganisationen Svensk Handel vill samtidigt se sänkt momssats för att öka tillväxten.

Det närmaste tio åren kommer secondhand-marknaden att växa kraftigt, enligt en ny rapport från Svensk Handel.

I dag står secondhand för tre procent av den totala marknaden med sällanköpsvaror. 2034 kommer den siffran vara uppe i sju procent och omsätta 50 miljarder kronor per år, spår branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Störst ökning står modehandeln för. Även i framtiden förväntas mode vara den mest populära produktkategorin när det kommer till inköp av secondhand. Om tio år beräknar Svensk Handel att secondhand kommer att stå för 17 procent av den totala modehandeln, mot dagens 7 procent.

Samtidigt är utvecklingspotentialen enorm, enligt branschorganisationen som samtidigt ser ett tydligt hinder. Momssatsen för secondhand behöver sänkas.

Svensk Handel menar att sänkt moms skapar incitament för fler företagare att erbjuda secondhand-försäljning, samtidigt som det kommer innebära ett ökat kundflöde.

– Svenska modeföretag satsar stort på secondhand för att förlänga produkternas livslängd. Knäckfrågan blir att säkra lönsamhet även i handeln med begagnade varor. Det är ingen enkel ekvation eftersom det kräver en hel del manuellt arbete. Här tror vi att regeringen har en viktig roll att spela säger Sofia Larsen och fortsätter:

– Nu är tiden kommen för att se över momssatsen på secondhand-produkter. Den är för många aktörer ett direkt tillväxthinder. Är regeringen allvarlig i sin ambition om en grön omställning har de här öppet mål.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062