23948sdkhjf

KOMMENTAR: Det blev ingen vidare modeseptember

Nej, det blir inga försäljningsökningar i september. Vare sig för kläder eller skor. Det skriver klädhandlaren Mikael Sandström, som även spår en tuff oktobermånad. 

Varför blev det så? De flesta kommer att svara vädret eftersom minnet är kort. September 2023 var en rekordvarm månad och var huvudursäkten till försäljningsnedgången. Därför går den förklaringen går bort. Möjligen kan man säga att en normal september – om det finns någon sådan – har hjälpt upp försäljningen i år. En annan faktor till minskad försäljning är att vi i år hade fyra lördagar i september mot fem förra året, vilket ger en negativ kalendereffekt.

Den största anledningen är nog av ekonomisk karaktär. Även om vi statistiskt sett har det rätt bra är den psykologiska effekten av krig, elände och fortfarande höga räntor påtaglig. Samtidigt slutar jag aldrig förvånas av vårt sätt att alltid uppleva den senaste krisen som den värsta. Minns någon coronapandemin? Det är bara drygt två år sedan som vi satt fångade i våra hus, slutade att hälsa på varandra, var rädda att dö om vi träffade någon i trappuppgången, och när våra gamla föräldrar eller farföräldrar fick dö i ensamhet. Jordens befolkning skulle mer eller mindre utplånas.

Det var faktiskt värre förr.

Vad blir då resultatet för september? Egentligen borde det ju vara en enkel match att slå förra årets försäljning som visade ett minus för kläder på 2,6 och hela minus 12,6 för skor. Mitt dystra besked är att det blir ännu sämre i år. Min prognos hamnar på minus 5 procent för kläder och ännu sämre för skohandeln.

Vi ska också ha i åtanke att detta är i löpande priser, vilket gör att volymerna sjunker mer.

En så dålig början på höstförsäljningen bäddar för en försäljningsökning i oktober (för att få en rättvis bild av höstförsäljningen bör alltid september och oktober slås ihop). Men, Houston we have a problem! Förra året ökade oktoberförsäljningen med 4,1 procent för kläder och hela 12,6 procent för skor. Det blir tuffa jämförelsetal att matcha. En kvalificerad gissning är att det trots allt blir en liten ökning för modehandeln i oktober.

Mikael Sandström
är ägare till klädkedjan Sandströms med tio butiker i Småland och Östergötland och var tidigare ordförande för Svensk Handel Stil.

Stilindex för september släpps på torsdag 10 oktober.

Det är skribenten som står för innehållet som förs fram i texten, inte Habit.

Artikeln är en del av vårt tema om Kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047