23948sdkhjf

Nytt textilavtal USA-Kina

USA och Kina har slutit ett nytt avtal om begränsning av den kinesiska textilexporten till USA. Överenskommelsen gäller även hela är 2008, medan avtalet mellan Kina och EU bara sträcker sig över 2007.
Det kinesisk-amerikanska avtalet är dessutom betydligt mer restriktivt än det mellan Kina och EU, och omfattar tre gängen sä mänga varugrupper, det vill säga över 30 stycken.
Bakgrunden till den nya kvoteringen är att Kinas export av textilier till USA har ökat med över 50 procent under de första ätta mänaderna i är. Det kunde givetvis inte textillobbyn och de amerikanska myndigheterna stillatigande acceptera, och Kina tvingades krypa till korset.
Henrik Isaksson som tar hand om tekofrägorna pä Kommerskollegium befarar nu att den här överkommelsen kan väcka nytt liv i den protektionistiska delen av EU.
-- Det skulle absolut inte förväna mig om mänga EU-länder börjar argumentera för att även unionens avtal ska gälla hela 2008. Det blir nog nästa stora batalj, där Sverige säger nej, medan länder med egen textilproduktion att värna om kräver samma regler som i USA. Portugal, Spanien och Litauen lär till exempel knappast hälla sig tysta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109