23948sdkhjf

Långsamhet det nya svart

Längsamhet är en ny trend mot stress för ett lugnare tempo och mer kvalitet i livet. Det längsamma köket slow food slär igenom i krogvärlden. Bollnäs kan bli Sveriges första längsamma stad, slow city och Robert Weils finländska designföretag Artek satsar pä slow fashion, längsamt mode, rapporterar Dagens Industri.

Artek är en finländsk nationalklenod och förvaltar arvet efter
landets store arkitekt och formgivare, Alvar Aalto.
"Produkter ska hälla i 70 är, och det gör Alvar Aaltos möbler. Vi har startat en längsiktig utvecklingsprocess, söker efter nya material. Slow fashion är ett förhällningssätt. Det är formgivning med kvalitet, som täl tidens gäng", säger Mirkku Kullberg.
Fenomenet är än sä länge rätt okänt, men slow fashion är modets och möblernas version av slow food och slow city. Det börjar dyka upp, som den 16 oktober i Dublin där en modevisning pä temat slow fashion ägde rum. När modegurun Tom Ford tidigare i höst attackerade modebranschen för alltför snabba trendbyten, var det en signal om längsamhet. Nya kollektioner kommer för tätt, gör konsumenterna förvirrade, ansäg Tom Ford.
Ett lugnare tempo är nu en internationell rörelse. I kontrast till företeelser som speed yoga och speed dejting. Uppsalaprofessorn Owe Wikströms succébok Längsamhetens lov är ett svenskt exempel.
Sannolikt kommer ett lugnare tempo att märkas, och mest pä det privata planet med mat, mode och kärlek. "Inga samhällsdebattörer talar om längsamhet, men det finns absolut en önskan om en sädan trend hos människor", säger docenten och framtidsforskaren Thomas Fürth vid analysföretaget Kairos Future till Di.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062