23948sdkhjf

Så blev decemberhandeln

Under årets sista månad i fjol sattes som väntat ett nytt försäljningsrekord. Men alla branscher har inte anledning att jubla.
Omsättningen i december uppgick till knappt 70 miljarder kronor, vilket motsvarar en tillväxt om 5,1 procent, enligt detaljhandelsindex från HUI Research. Därmed sattes ett nytt decemberrekord, vilket var väntat. Både en låg ränta och en låg inflation gör att konsumenterna känner sig trygga, skriver HUI i en kommentar. Ackumulerat för 2014 ökade försäljningen 3,4 procent i löpande priser.

Vinnarbranschen var möbelhandeln med en ökning på över 10 procent i löpande priser. Även apotekshandeln och optikhandeln gick starkt. Tuffare var det för skohandeln som backade 5,8 procent i löpande priser trots svaga jämförelsetal för motsvarande månad 2013. För helåret landade försäljningen på –2,1 procent. Klädhandeln ökade nästan 7 procent i löpande priser och ackumulerat ökade försäljningen 3,2 procent. I en kommentar skriver HUI att den svaga utvecklingen beror på vädret och att svenskarna prioriterar andra varor och branscher.

I fasta kalenderkorrigerade priser ökade klädhandeln 5,4 procent under december och för helåret 1,7 procent. Motsvarande siffra för skohandeln är –9,5 procent respektive –3,4 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078