23948sdkhjf

Mobil forskarskola

Efter att ha beviljats 35 miljoner kronor i stöd skapar Textilhögskolan nu en mobil forskarskola i samarbete med åtta europeiska universitet och företag. Uppdraget är att föra samman textil- och modedesign, arkitektur och interaktionsdesign.
Textilhögskolan ska samordna nätverket ArcInTexETN och har beviljats 35 miljoner kronor efter en EU-ansökan. Tillsammans letar nu Europas främsta designskolor efter 15 doktorander som tillsammans ska utmana dagens designmetoder och skapa nya perspektiv på hållbar design för framtidens boende. Åtta europeiska universitet och företag ingår.

– De kommer ta sig an en tvärdisciplinär forskning inom textil- och modedesign, arkitektur och interaktionsdesign med syftet att hitta en mera hållbar livsstil, säger Textilhögskolans Agneta Nordlund Andersson, övergripande ansvarig för nätverket ArcInTexETN.

Doktoranderna har ett av företagen eller universiteten som ”bas”, i ett annat land än hemlandet, och ska under fyra års tid cirkulera mellan olika platser för att inspireras av flera olika kompetenser.

– Det bästa med nätverket är den tvärvetenskapliga delen som ger doktoranderna möjlighet att arbeta gränsöverskridande i de olika disciplinerna. Samarbetet med industrin är också en styrka, säger Clare Johnston professor i textildesign vid Royal College of Art i London.

Månadslön och resebidrag ingår och söka doktorandtjänsterna kan de som har avslutad masterexamen inom designfältet göra fram till den 15 april.

Ingår i projektet gör Textilhögskolan vid Högskolan i Borås, Sverige, Heriot-Watt University, Storbritannien, Royal College of Art, Storbritannien, Technische Universiteit Eindhoven, Holland, Vilnius Academy of Art, Litauen, Universität der kunste Berlin, Tyskland, Philips, Holland och AB Ludvig Svensson, Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078