23948sdkhjf

Ökad försäljning men minskad lönsamhet

Försäljningen i detaljhandeln har ökat och hälften av handlarna tror på positiv försäljningsutveckling under de kommande tre månaderna. Samtidigt tror fler handlare än tidigare på sjunkande lönsamhet, enligt Handelsbarometern från Svensk Handel.
4 av 10 handlare siar även i april månads Handelsbarometer att personalstyrkan i detaljhandeln som helhet kommer minska. Det är regeringens aviserade höjning av arbetsgivaravgiften för unga som slår hårt mot lönsamhet och anställningsvilja i handeln. 29 procent av de tillfrågade uppger att de inte kan anställa om avgiften höjs och för 25 procent innebär höjningen att de måste minska personalstyrkan.

38 procent av handlarna tror på minskad lönsamhet i den egna butiken. Fler handlare en tidigare tror också på en generell minskning av lönsamhet inom detaljhandeln. Så trots ökad försäljning inom detaljhandeln och positiva signaler om den kommande tremånadersperioden när det gäller försäljning så faller den så kallade Framtidsindikatorn 5 procentenheter och landar på -7 i april.

– Höjda arbetsgivaravgifter sänker anställningsplaner och vinstutsikter. Nyanställningar stoppas och medarbetare kommer att sägas upp, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062