23948sdkhjf

Momsfrågan ännu olöst

Stormen är inte över kring momsen och den ideella secondhand-försäljningen.


I onsdags träffade nätverket, med representanter från Myrorna, Stadsmissionen och Röda Korset, finansministerns stab för att diskutera en lösning på momsfrågan.

Upprinnelsen är att regeringen föreslagit att organisationerna ska betala in momsen på 25 procent för att sedan få tillbaka pengarna i form av ett bidrag i december. Men det förhindrar inte pågående nedläggningar och avvecklingar, anser nätverket.

– Finansministern tycks inte ha förstått hur det fungerar i verkligheten. Vi måste ha en hållbar lösning som innebär att vi kan fortsätta med vårt viktiga arbete utan att lägga mer tid på att ens fundera på momsen, säger Myrornas Caroline Andermatt.

I februari kom Europeiska kommissionens besked om att lägga ned överträdelseärendet om moms för ideella föreningar.


– EU har lyft sitt hot och är inte längre intresserade av hur Sverige hanterar momsen på ideell second hand. Nu är det bara upp till Magdalena Andersson att se till att pengarna stannar där de hör hemma; hos utsatta kvinnor och barn, hemlösa, nyanlända flyktingar och alla de andra som vi hjälper varje dag, säger Marika Markovits, ordförande för Sveriges stadsmissioner.


Ylva Åkesson/Dagens Handel



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062