23948sdkhjf

Plan för hållbart mode på regeringsnivå

I veckan presenterade de nordiska miljöministrarna en handlingsplan för att skapa en mer resurseffektiv och hållbar textil- och modebransch.
Under måndagens hållbarhetskonferens i Köpenhamn samlades de nordiska miljöministrarna för att presentera en plan som främjar ett mer hållbart mode.
– Vi skulle spara mycket resurser i samhället om det var lättare att återanvända och återvinna kläder. Därför har jag och mina nordiska miljöministerkollegor beslutat om en gemensam handlingsplan som tar sikte på hållbart mode, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson, i ett pressmeddelande.

Målsättningen är att till 2020 skapa en mer resurseffektiv och hållbar nordisk textil- och modebransch som är fri från särskilt farliga kemikalier.
Ministrarna uppmanar samtidigt EU-kommissionen att skärpa lagstiftningen för att begränsa farliga kemikalier i kläder och att vidta åtgärder för att öka återanvändning och återvinning. Syftet är att ta ett steg mot en cirkulär ekonomi inom EU.
– Många konsumenter och allt fler i klädbranschen vill att det ska bli naturligt med återanvändning och återvinning av tyger och kläder. Med 19 kilo textilavfall per person och år finns mycket resurser att spara. Men det krävs att EU-reglerna kring kemikalier skärps och åtgärder för minskat avfall sätts in, säger Åsa Romson.

Handlingsplanen innehåller fyra fokusområden: Främjande av nordisk design, mindre miljöbelastning i produktionen, främjande av miljövänliga textilier och ökad återanvändning och återvinning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078