23948sdkhjf

Nytt ramverk för kläder i rörelse

Tyg som draperas runt en rörlig kropp är utgångspunkten för Rickard Lindqvist, doktorand vid Textilhögskolan, som skapat ett nytt och mer flexibelt ramverk för att konstruera kläder.
Hans disputation är den första inom modedesign vid Textilhögskolan och han ifrågasätter en skräddarmatris som infördes under 1800-talet. En skräddare brukar ta mått på en person, och mönsterdelarna för ett plagg läggs ut på tyget. Det vanliga är att göra detta i raka linjer. Måtten brukar tas på en stillastående kropp, antingen uppifrån och ned eller vågrätt. Mönsterdelarna läggs ut rakt på tyget.

– Av tradition följer vi en skräddarmatris, en förståelsemodell av kroppen, som introducerades under 1800-talet, parallellt med industrialiseringen, säger Rickard Lindqvist. Denna matris, bestående av horisontella och vertikala linjer, har tydliga brister när det gäller hur en rörlig kropp interagerar med flexibla tyger. Det är därför jag har arbetat fram ett förslag på ett annat ramverk. Jag föreslår ett teoretiskt ramverk för klädkonstruktion som är härlett från studier av kropp och tyg i interaktion med varandra, säger Rickard Lindqvist.

Ramverket, Kinetic Garment Construction, har utvecklats genom experiment där han har draperat tyger på levande kroppar, i rörelse. Resultatet möjliggör nya typer av uttryck och förfinade funktioner hos plaggen i relation till kroppen och dess rörelser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078