23948sdkhjf

EU-regler förenklar näthandeln

Nya regler som gäller betalningar i nätbutiker ska göra det enklare och billigare för e-handelskunder i hela Europa.
De företag som gör det möjligt att handla direkt från internetbanken ska lättare få komma åt kundernas kontouppgifter, uppger Morgonekot.

Det nya direktivet gör att bankerna framöver inte kan neka att lämna ut inloggningsuppgifter till kundernas bankkonton till företag i den här speciella e-handelssituationen.

Det innebär i sin tur att det kommer att gå att nätbetala direkt, utan att använda kort.

Radion uppger också att de nya reglerna begränsar extraavgifter när kunder betalar med kort. Radion har intervjuan EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson som varit med om att förhandla fram direktivet:

– Bankerna är ensamma på marknaden. Får vi in nya tredjepartsaktörer kommer sannolikt konkurrensen öka och det kommer ge billigare betalningslösningar, säger han.

Men Bankföreningen höjer ett varningens finger. Deras jurist Lars Rudberg jämför med phishing, och säger att det finns säkerhetsrisker med att lämna ut sina kontouppgifter:

– Man ser det som en enkel betalningslösning, men kunden är inte medveten om att det man gör är att lämna ut sina uppgifter till en tredje part.

De nya reglerna kan träda i kraft i höst, och sedan har varje Eu-land två år på sig att transformera dessa till nationell lagstiftning.

Ylva Åkesson/Dagens Handel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063