23948sdkhjf

Ett mode utanför samhället?

Det sägs att begreppet ”the end of ownership” är ordet för dagen i Silicon Valley. Samtidigt fortsätter modet att fira individualismens lov.
Det talas om en ny kollektivism i samhället. En illustration är gemensamt ägande. Klädbibliotek är ett exempel, där kunden kan låna plagg för en ringa penning. Filippa K lanserade nyligen tjänsten Lease, där ett antal utvalda plagg finns att hyra i varumärkets butiker.

Det sägs att begreppet ”the end of ownership” är ordet för dagen i Silicon Valley. Samtidigt fortsätter modet att fira individualismens lov.

Under trendanalytikern Lidewij Edelkoorts senaste besök i Stockholm levererade hon några välriktade kängor till modebranschen. Hon höjde ett varningens finger till skolorna som utbildar studenter till att bli individuella catwalkdesigner. Något som ytterst få i slutändan kommer att arbeta som. Det skapar en hel generation frustrerade kreatörer. ”Institutionerna verkar vara blinda för tiden vi lever i, där samhörighet och altruism har blivit allt viktigare.” Enligt Edelkoort talar utvecklingen för att vi har fastnat i förra århundradet. Att modet numera står utanför samhället, vilket är märkligt. Mode har alltid handlat om att förutspå framtiden.

Jag tror dock att viljan att samarbeta är hyffsat levande i modebranschen. Inte minst i arbetet att skapa ett hållbarare mode. Här finns en ambition att ta ansvar i alla led. Det om något är väll inkluderande.

Tillsammans med starka modeaktörer som H&M och Bestseller träffade klimat- och miljöminister Åsa Romson sina nordiska kollegor i Köpenhamn under hållbarhetskonferensen Nordic Sustainable Fashion and Textile Futures i slutet av april. Ministrarna presenterade en gemensam handlingsplan som tar sikte på hållbart mode. Resultatet? Främjande av nordisk design, mindre miljöbelastning i produktionen, främjande av miljövänliga textilier och ökad återanvändning och återvinning.
Nej, jag skriver inte under på att vår bransch är helt ur led.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08