23948sdkhjf

Fortsatt vatten- och miljösamarbete

Efter pilotprojektet i Indien fortsätter samarbetet inom Sweden Textile Water Initiative till fler länder i Asien och Afrika.
28 svenska textil- och läderföretag samarbetar tillsammans med SIWI, Stockholm International Water Institute, för en mer hållbar produktion i hela leverantörskedjan genom att minska förbrukningen av vatten, el och kemikalier. Projektet är ett av Sveriges största samarbeten mellan offentlig och privat sektor och efter

- När det gäller miljö, etik och sociala frågor får vi företag aldrig tveka för samarbeten. Ju fler vi är som går ihop desto större påverkan. Nu hoppas vi fler företag engagerar sig i STWI, säger Sofie Gunolf, vd på butikskedjan Indiska.

Pilotprojektet har genomfört åtgärder som sparar 284 miljoner liter vatten och 402 ton kemikalier per år. Fabrikerna lyckades dessutom spara i genomsnitt 3 procent av elförbrukning samt 3 procent av sina operationella kostnader. Därtill har stora satsningar gjorts på utbildning av både leverantörer och underleverantörer.

På två år har 14,000 fabrikschefer och arbetare utbildats inom ramen för projektet. De goda resultaten har nu inspirerat initiativet att arbeta med fler fabriker i Bangladesh, Etiopien, Indien, Kina, och Turkiet.

- Textilindustrin har tyvärr ofta en negativ miljöpåverkan och därför går vi i bräschen för att minska användningen av vatten och kemikalier i Asien och Afrika. Vi ska gemensamt bidra till en mer hållbar utveckling och förbättrad närmiljö, säger Charlotte Petri Gornitzka, Sidas generaldirektör.

Att så många företag gått samman för öka hållbarhet i produktionen, trots att de konkurrerar i butikerna, är också en stark framgångsfaktor. Nätverket ser gärna att fler företag ansluter sig till att arbeta med vatten- och kemikaliefrågan.

Nästa fas i initiativet sker idag och lanseras på ny hemsida.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062