23948sdkhjf

Trög april för skohandeln

Försäljningen i klädhandeln ökade medan skohandels försäljning backade i april enligt Detaljhandelsindex från Statistiska Centralbyrån och HUI Research. Sport- och fritidshandeln landade på plus i april.
Försäljningen i klädhandeln ökade i april med 4,3 procent mätt i löpande priser medan försäljningen i skohandeln minskade med -4,0 procent enligt siffror från SCB och HUI Research. Sport- och fritidshandeln ökade med försäljningen med 3,9 procent i april.

Sällanköpsvaruhandeln hade totalt sett en bra månad i april med en total ökning om 5,5 procent men det gällde dock inte skohandeln. Det var istället delbranscher kopplade till hemmet som möbelhandeln, bygghandel och elektronikhandel som visade god tillväxt trots tuffa jämförelsetal. Den totala detaljhandeln ökade med 2,8 procent i april.

Prisökningarna inom handeln är försiktiga men inom sällanköpsvaruhandeln fortsätter priserna att minska totalt sett men inte lika mycket som tidigare. Prisökningarna har att göra med den försvagade svenska kronan, vilket gjort att handeln till viss del tvingats höja priserna något. Sporthandeln hör till en av de branscher där priserna minskar och som också hjälpt till att sänka genomsnittet.

Detaljhandelsföretagen är dock fortsatt optimistiska och har goda förväntningar inför kommande månader.

”Hushållens förtroende ökade mellan april och maj, från 96,9 till 98,8, och de är framförallt mer optimistiska angående sin egen ekonomi, enligt Barometerindikatorn. Detaljhandelsföretagens starka optimism håller i sig och ligger på 110,8, det vill säga långt över det historiska genomsnittet. Förväntningarna på kommande månaders försäljningsutveckling är höga. Hittills i år har detaljhandeln ökat med 4,6 procent och utsikterna för 2015 ser goda ut”, skriver HUI Research och SCB i rapporten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062