23948sdkhjf

Modehandeln rasade i maj

Kallt väder påverkar vårförsäljningen och maj blev en svag månad för modehandeln med kraftig nedgång på både kläd- och skosidan, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.
Klädförsäljningen i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 9,2 procent i maj jämfört med samma månad förra året, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil. Skohandeln backade med 8,5 procent.

Svensk Handels branschordförande Mikael Sandström konstaterar att inte sedan april 2012 har klädhandeln uppvisat en sämre månad än 9,2 procent.
– Maj var lite av den perfekta stormen och då tänker jag inte bara på det blåsiga, regniga och kalla vädret som naturligtvis drog ner på köphumöret. Kalendereffekten var också stor på omkring 4 procent. Detta tillsammans med en stark jämförelsemånad (om plus 3-4 procent) gjorde att nedgången blev så stor, säger Mikael Sandström i en kommentar.

Vidare anser Mikael Sandström att junis försäljningsutveckling är svårbedömd.
– Kalendereffekten är även denna månad negativ med bara två normalöppna lördagar mot tre förra året. Samtidigt finns det ett uppdämt behov av sommarkläder, om bara någon sätter fart på sommaren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063