23948sdkhjf

Kv. Caroli byter ägare

Kv. Caroli i Malmö är sålt. Köpare är ett nytt fastighetsbolag med handelsfastigheter som specialitet. Ett bolag som siktar på snar börsnotering och koncentrerar sig på regionstäder.
Det är Profi fastigheter som säljer handelskonceptet Kv. Caroli i Malmö. Det handlar om handelsfastigheten Carolus 32 och Caroli kyrka (den första kyrkobyggnad som Svenska kyrkan sålt till en kommersiell fastighetsägare), ett hundratal meter från Malmö centralstation. Det omfattar 15 800 kvadratmeter lokalytor för handel och 580 parkeringsplatser i garage.

Profi fastigheter köpte fastigheten 2006 som då också inkluderade 636 lägenheter och har sedan dess genomfört en omfattande fastighetsutveckling. Fastigheten har idag ett 50-tal hyresgäster, bland annat Ica Malmborgs, H&M, Lindex, Apoteket Hjärtat, Köttbaren, Gateau, Önska, Lekia och P-Malmö.

– Vi är mycket stolta över vad vi åstadkommit under våra nio år som fastighetsägare. Bland annat har vi genomfört en 3Dfastighetsdelning, utvecklat närområdet, investerat i en fullständig omdaning av handelsytorna och lanserat Kv. Caroli som en av Malmös modernaste handelsplatser, säger Thomas Sipos, Profi Fastigheter.

Och vem är då köparen? Jo, ett nybildat fastighetsbolag, februari i år, som fokuserar på detaljhandelnsfastigheter: A Group Of Retail Assets Sweden AB, Agora.

– Vi är övertygade att Agora, som specialist på detaljhandelsfastigheter, kan fortsätta förädla Kv. Caroli till sin fulla potential och hitta en spännande användning av Caroli kyrka, säger Thomas Sipos.

Agora siktar högt och vill bli en ledande aktör inom detaljhandelsfastigheter på orter utanför storstadsregionerna i Sverige. Nu i juni består bolagets portföljd av 13 fastigheter på nio orter, med en sammanlagd ytan på 125 500 kvadratmeter.

Vd är Wilner Anderson, tidigare bland annat under många år vd på Steen & Ström.

– Fastighetsmarknaden i Sverige har saknat ett noterat fastighetsbolag med fokus på detaljhandelsfastigheter. Detaljhandelsfastigheter kräver specialistkompetens och stort engagemang från ledning och förvaltningsorganisation för att realisera fastigheternas fulla potential, säger styrelseordförande Knut Pousette.

Samtliga säljare av de fastigheterna som nu ingår i Agoras bestånd – M2 Asset Management AB, Klövern AB, D. Carnegie & Co Aktiebolag, Pare fastigheter, Profi fastigheter, Sterner stenhus förvaltning och Sörmlandsporten – är också aktieägare i bolaget.

Agora siktar på en listning på First North med första handelsdag 15 juni.

Syftet med en notering är att få utökad tillgång till kapitalmarknaden, vilket skapar större möjligheter att kunna genomföra en planerad expansion av verksamheten och fastighetsbeståndet.

– Den kvalitetsstämpel som en notering innebär kommer att ge bolaget ökad trovärdighet hos viktiga intressenter så som detaljister, kreditinstitut och kommuner. Den ger oss även tillgång till kapitalmarknaden vilket möjliggör fortsatt tillväxt och expansion av fastighetsportföljen, säger styrelseledamot Rutger Arnhult.
Ylva Åkessån/Dagens Handel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096