23948sdkhjf

Inget Ikea i Söderstaden

Nu står det klart. Ikea och Stockholms stad har gemensamt beslutat att inte vidare utreda en möjlig Ikea-etablering vid Söderstadion och Globenområdet i Stockholm.
Beslutet att inte gå vidare med planerna sägs vara gemensamt. Ikea skriver i ett pressmeddelande att ”bakom beslutet ligger en grundlig utredning som har bedrivits i ett nära och konstruktivt samarbete mellan alla parter”.

Det är två och ett halvt år sedan som Ikea Sverige, Ikea Centres, Ikano Bostad och Stockholms stad tillsammans inledde en utredning för att se om en etablering i Söderstaden var möjlig.

Då var entusiasmen från både Ikeas och stadens sida stor. Efter valet 2014 då den borgerliga stadshusmajoriteten fick lämna plats för en röd-grön-rosa, bestående av V,S,MP och FI, har tongångarna inte varit lika positiva.

– Om jag ska vara konkret handlar det om att det måste finnas en tunnelbaneanslutning väldigt nära för att det ska fungera till vårt varuhus. Kunderna ska på ett enkelt sätt kunna ta sig dit och tillbaka och få med sig en del varor, sade Ikeas Sverigechef Håkan Svedman i vintras.

Nu skriver Ikea att parterna efter en grundlig och omfattande utredning gemensamt har beslutat att inte gå vidare och att beslutet bygger på en sammanvägd bedömning av förutsättningarna.

– Stockholm är en stark tillväxtregion och en viktig marknad för Ikea. Vi väljer nu att titta på andra möjligheter för att snabbare möta våra kunders behov i regionen och öka tillgängligheten till Ikea. Vårt samarbete med Stockholms stad har varit bra och lärorikt och vi ser fram emot att fortsatta arbeta tillsammans, säger Anna Pilkrona Godden, pressansvarig Ikea Sverige.

– Vi har gemensamt konstaterat att just i det här fallet har stadens vilja att utforma en ny stadsdel, en del av en växande innerstad, och Ikeas behov vid en nyetablering varit svåra att förena. Men vi ser självklart fram mot en fortsatt dialog med Ikea kring alternativa lösningar för en stadsnära etablering, säger Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd Stockholms stad, i en kommentar.

Dagmar Forne/ Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062