23948sdkhjf

Barnklädesbutik vägrar tidig rea

DEBATT I veckan har flera modebutiker påbörjat sommarrean. Via ett debattinlägg på sociala medier hoppas butiksägaren Johanna Engberg kunna påverka branschen till senare reastart.
Johanna Engberg driver barnklädesbutiken ByEngberg i Stockholm. I år kommer hon att börja sommarrean i augusti. I förra veckan delade Johanna Engberg sitt beslut via sociala medier:
”Att driva en butik i Sverige år 2015, innebär att sommarrean startar innan sommaren. När man rear barnkläder till 50 procent rabatt går butiken plus minus noll om butiken ej valt att ha ett högre pris hela säsongen.”
Reaktionerna lät inte vänta på sig.
– Butiksägare från hela landet har hört av sig. Det är många som driver små butiker som säger att de önskar att de kunde göra på samma sätt. De flesta skyller på varumärkena, att leverantörerna själva börja rea så tidigt på säsongen, säger Johanna Engberg till Habit.
Hur klarar du den konkurrensen?
– Det är klart att det är en risk. Det gäller att branschen går ihop och tar ett gemensamt beslut. Att vi lär kunderna till nästa år att man visst kan köpa en klänning i maj. Rean börjar först i augusti.

Istället för en traditionell rea arrangerade Johanna Engberg en utförsäljning av tidigare säsongers varor i början av juni.
– Jag fick in 130 000 kronor på 11 timmar, det är väldigt mycket pengar för en barnklädesbutik. Det kapitalet gör att jag kan vara lite lugnare i sommar.
Utförsäljning är väl en form av rea?
– Jo, men här kan jag se till att plaggen inte konkurrerar med det som finns i butik. Jag vänder på säsongerna.

Enligt Johanna Engberg är varumärkenas förkollektioner en stor bov i dramat.
– Det är absolut kul med nya varor till butiken, men säsongerna börjar för tidigt. Jag köper till exempel in shorts från Marc O´Polo barn som levereras redan i oktober. Shortsen ligger alltså på lagret i ett halvår innan jag får betalt för dem. Här börjar uppförsbacken.
Hur reagerar kunderna på den senarelagda rean?
– Mina kunder har ställt sig på min sida. De handlar mer när de vet att priset inte sänks veckan efter. Jag har haft en snittförsäljning på 3 200 kronor den senaste veckan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078