23948sdkhjf

Revansch för klädhandeln

Juni blev en stark månad för klädhandeln som fick en rejäl skjuts uppåt, enligt  Detaljhandelsindex från Statistiska Centralbyrån och HUI Research. Sämre gick det för skohandeln. Även sport- och fritidshandel gick fint under månaden.
Omsättningen i juni i klädhandeln ökade med 9,6 procent mätt i löpande priser. I skohandeln minskade försäljningen i juni med -1,8 procent medan försäljningen i sport- och fritidshandeln ökade med 6,9 procent i löpande priser enligt Detaljhandelsindex.

Omsättningen i den totala detaljhandeln ökade med hela 5,6 procent under månaden. Sällanköpsvaruhandeln växlade upp ytterligare denna månad och visade den starkaste tillväxten i år med en ökning om 8,4 procent.

”För nästan alla delbranscher inom sällanköpsvaruhandeln noterades en positiv tillväxt, där flera branscher visade på tvåsiffriga utvecklingstal. Bland dessa fanns bygghandeln, färghandeln och bokhandeln. Förra året var sommaren alldeles för varm för att bygga eller renovera, men i år verkar många prioritera just detta, vilket driver

tillväxten. En annan bransch som det gick bra för i juni var klädhandeln som tog igen tappet efter maj månads negativa tillväxt och ökade med starka 9,6 procent”, skriver SCB och HUI Research i rapporten.

Dock noteras orosmoln på himlen för framtiden och handlarna är oroande över lönsamhet och anställningar som påverkas av bland annat höjda arbetsgivaravgifter.

HUI Researchs prognos för utvecklingen i den totala detaljhandeln för helåret 2015 ligger på en ökning om 4 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079