23948sdkhjf

Vinnare och förlorare i budgeten

Idag på morgonen har regeringen presenterat höstbudgeten.
Det finns både vinnare och förlorare i den budget som innebär skattehöjningar på 19 miljarder. En av vinnargrupperna är pensionärerna. Handels välkomnar budgeten och gillar satsningen på jobben men menar att mer måste göras om målen om EU:s lägsta arbetslöshet ska nås 2020.


Bland annat Sveriges radios Ekot har gjort en genomgång på hur budgeten kommer att påverka privatekonomin. Någonting, som i allra högsta grad får konsekvenser för handeln.

En vinnargrupp i regeringens budgetförslag för 2016 är pensionärerna. Basbeloppet höjs och ger därmed en höjningen i pensionerna. Bostadstillägget är höjs och skatterna kommer attt sänkas.

– Totalt kan det bli några hundralappar extra för pensionärerna nästa år, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea till radions nyheter.

Samtidigt läggs ett förslag som ger kommunerna möjligheten att höja maxtaket på hemtjänsten, vilket kan slå åt andra hållet.Budgeten ger också mer till arbetslösa, när taket i A-kassan höjgs.

– Efter skatt, lite beroende på vilken kommun du bor i, kan det bli 3 000 – 3 500 kronor mer i månaden för den arbetslöse, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till radion.

För den som tjänar mycket innebär budgeten också förändringar, men åt andra hållet. Bland annat trappas jobbskatteavdraget av, från 50 000 kronor i månaden.

– Som mest kan det betyda en höjd skatt för de som tjänar mest på mer än 2 000 kronor i månaden, förklarar Arturo Arques för radion lyssnare.

Sparandet på sparkapitalkonto eller investeringssparkonto vill regeringen höja skatten på. Höjd bensinskatt, och dyrare rut och Rottjänster är andra nyheter i budgeten som kan väntas slå mest mot höginkomsttagarna.

Handels ordförande Susanna Gideonsson är överlag positivt inställd till höstbudgeten gillar miljardsatsningarna på jobb, bostäder och utbildning. Viktiga ingredienser om Sverige ska nå målen om EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Men satsningarna är inte tillräckliga menar hon.

– I dag har vi en arbetsmarknad på arbetsgivarnas villkor där visstidsanställningar och korta deltider snarare blivit regel än undantag. Det har drabbat våra medlemmar hårt. Därför är det bra att vi åter har en regering som vill investera för att komma tillrätta med den höga arbetslösheten i stället för att sänka skatten för höginkomsttagare, säger Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Ylva Åkesson/Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063