23948sdkhjf

Budgeten sätter ytterligare press på handeln

Svensk Handel gör tummen ner för regeringens budget som släpptes i går. Flera minus och någon liten ljusglimt är det samlade omdömet från Svensk Handels chefsekonom Jonas Arnberg.
Sedan flera år har handeln haft kraftiga försäljningsökningar, men lönsamheten har inte hängt med. Det konstaterar branschorganisationens Jonas Arnberg.
– Konsumenterna är extremt prismedvetna, konkurrensen från utländska aktörer är extremt hård. Priser på dagligvaror höjs men för sällanköp sjunker priserna för varje år, trots att hyror, löner, transporter och andra kostnader stiger.
Regeringens budget gör inte livet lättare för handlaren, konstaterar han.
– Handeln anställer många ungdomar. Höjningen av arbetsgivaravgiften för unga kommer att innebära en kostnadsökningar på 3,5 miljarder. Detta motsvarar en löneökning på 2,5 procent till alla anställda, säger Jonas Arnberg.
Han framhåller att sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga gett 7 000 jobb, främst till personer med låg utbildning, som fått möjlighet till sitt första jobb.

Den kommande avtalsrörelsen tornar också upp sig med höga lönekrav och krav på att anställda inom handeln ska få fler garanterade timmar och inte behöva ringas in på kort varsel.
Svensk Handels handelsbarometer visar att handlare möter höjningen av arbetsgivaravgiften med att dra ner på personal.
Ökningen av skatten på drivmedel gör att transporter blir dyrare, något som också belastar.
En annan tung post är att dollarn har stärkts med 30 procent senaste året, och eftersom 80 procent av de konsumentvaror som importeras betalas i dollar kostar det marginal för handlare som inte kan höja priserna.
Jonas Arnberg menar att regeringens satsning på utbildning är bra på sikt, men att det borde kunna göras utan att dra undan mattan för handlare och deras anställda.
En liten ljusglimt är de 35 miljoner kronor som avsätts till ett glesbygdsstöd för kommersiella verksamheter.
– Blir det en långsiktig lösning kan det innebära att handlare i glesbygd kan överleva, säger Jonas Arnberg.

Text: Dagmar Forne
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078