23948sdkhjf

H&M kritiseras i Kambodja

I Kambodja syr arbetare för H&M under svåra villkor enligt organisationen Fair Action. Korta kontrakt gör att arbetarna inte vågar protestera.
På onsdagen skriver TT om kritiken mot H&M som anlitar underleverantörer med svag etik.

-Korta kontrakt hindrar arbetare från att engagera sig fackligt, de vågar inte protestera mot låga löner, vågar inte säga nej till övertid, säger Moa Kärnstrand, researcher på Fair Action.
Hon har intervjuat arbetare på klädfabriker som bland andra H&M anlitar.
Enligt kambodjansk lag har den som jobbat i två år rätt till en fast anställning. Korta kontrakt ska endast användas tillfälligt vid arbetstoppar. Men enligt Fair Action anställer fabrikerna systematiskt personal på korta kontrakt.

Anna Gedda som är hållbarhetsansvarig på H&M säger att H&M kräver fast anställning efter två år.
Däremot vill hon inte svara på frågan hur stor andel arbetare som går på korta kontrakt i fabriker som H&M anlitar.
-Vi går inte ut med den siffran.Det är en policy vi har att inte göra det. Och det känns inte heller relevant. Det viktiga just nu är att se till att alla de som jobbat på korta kontrakt i två år får fast jobb, säger hon till TT.
Hon förklarar att det är svårt att kontrollera att så verkligen sker.

Anna Gedda säger också att företaget har en nära dialog med leverantörer, andra uppköpare och även med regeringen i Kambodja.
Moa Kärnstrand anser att H&M:s åtgärder inte räcker.
-Vi tycker att det vilar ett tungt ansvar på inköparen. Det går för långsamt. H&M har varit en stor spelare i Kambodja under lång tid och känt till problemen.

Dagmar Forne/ Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063