23948sdkhjf

HUI skriver upp

En stark omsättningsutveckling i detaljhandeln gör att HUI Research nu väljer att skriva upp prognosen för helåret 2015. Sällanköpshandeln har gått bättre än väntat inom flertalet branscher. Hushållens konsumtionsmöjligheter bedöms som fortsatt goda.
Då omsättningsutvecklingen beskrivs som stark väljer HUI Research att skriva upp prognosen för 2015 och siar att detaljhandeln nu växer med 4,5 procent under innevarande år. För sällanköpsvaruhandeln skrivs prognosen upp från 5,0 procent till en ökning om 6,0 procent. Det menar HUI har att göra med att flertalet branscher inom segmentet gått över förväntan i sommar. Prognosen för dagligvaruhandeln ligger dock kvar på en ökning om 3,0 procent. Hittills i år ligger omsättningsökningen på 5,2 procent.

Hushållens konsumtion påverkas positivt av låg ränta och ljusare arbetsmarknad och förutsättningar bedöms som fortsatt goda med optimistiska hushåll som åtminstone tror väl om den egna ekonomin. Hushållens disponibla inkomster väntas öka med 3,2 procent i år och med 2, 0 procent nästa år. Orosmoln stavas dock aningens högre inflation och ränta, höjda energipriser, minskat jobbskatteavdrag som tillsammans med ett amorteringskrav på nya lån väntas äta upp delar av konsumtionsutrymmet framöver.

- Årets tillväxttakt för detaljhandeln är tillbaka på nivåer vi inte sett sedan tiden före finanskrisen. Vi har sedan en tid en räntedopning som gör att hushållen har råd att både spendera och spara, säger Lena Larsson, vd på HUI Research i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063