23948sdkhjf

Mångfald viktig fråga för Årets Ruter dam

Utmärkelsen Årets Ruter dam gick i år till kvinnlig ledare inom ett tungt detaljhandelsföretag.
Mia Brunell Livfors har utsetts till Årets Ruter dam 2015. Hedersutmärkelsen går till den kvinna som har befordrats till den mest inflytelserika chefsposten i det svenska näringslivet under det senaste året.

Mia Brunell Livfors är sedan maj i år vd i Axel Johnson-koncernen med bland andra Axfood med butikskedjorna Willys och Hemköp, varuhusen Åhléns, kosmetikkedjan Kicks och bildelskedjan Mekonomen. Axel Johnson har cirka 20 000 medarbetare och omsätter drygt 70 miljarder kronor. Mia Brunell Livfors var vd i Kinnevik från 2006 – 2014.

– Utnämningen var juryns enhälliga val, säger Gunilla Arhén, vd och grundare av Ruter dam. Mia Brunell Livfors är den kvinna som utnämnts till den tyngsta posten under året från juli 2014 till juni 2015. Juryn ser det som extra positivt att hon har valt en ny operativ roll. Service och detaljhandel är branscher som växer och ökar i betydelse.

Mia Brunell Livfors är stolt och hedrad över Ruter-utmärkelsen.

– Ruter dam gör en viktig insats sedan lång tid tillbaka genom att enträget arbeta för att synliggöra och stödja kvinnliga ledare, säger hon.

I en intervju med Dagens Handel påpekar Mia Brunell Livfors att det finns stora affärsmässiga fördelar med större jämlikhet men även med mer mångfald och hållbarhetstänk.

– Det skapar bättre affärer och bidrar till bättre lönsamhet, säger hon.

– Det här är väldigt viktiga frågor för Axel Johnson-gruppen. Vi vill skapa tillväxt och med mångfald får vi viktig kompetens till våra företag.

I dag har koncernens butiker runt 20 procent anställda med internationell bakgrund.

— Vårt ambition är att år 2020 också ha 20 procent med internationell bakgrund bland ledningarna.

Mia Brunell Livfors trycker på vikten av att synliggöra mångfaldsfrågan:

– Vi måste medvetandegöra den när vi sätter samman olika grupper. Varför väljer vi just den personen, vad kan den personen tillföra. Det handlar så mycket om gamla beteenden och vanor.

– Man måste hela tiden sträva mot en större jämlikhet, det är så viktigt att få in ledare med nya synpunkter. Att vara riktigt nyfiken och vara öppen för andra tankar och nya idéer.

Mia Brunell Livfors berättar att de här frågorna är i ständigt fokus hos Axel Johnsons företag.

– Vi mäter konsekvenserna av detta dagligen. Det är för oss ett sätt att gå i rätt riktning.

Pristagaren utses av Ruter dams styrelse bestående av ordförande Gunnel Duveblad, styrelseproffs, Gunilla Arhén, vd och grundare Ruter dam, Ann Carlsson, vd Apoteket, Åsa Hedin, Partner ASH och partners och Malin Persson, styrelseproffs.
Thomas Karlsson/Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063