23948sdkhjf

Hållbar konsumtion i ny rapport

På onsdagsförmiddagen anordnade Svensk Handel och tankesmedjan Global handel ett seminarium där de lanserade rapporten Framtidens hållbara konsumtion.
Svensk Handels vd Karin Johansson inledde med att tala om handelns viktiga roll när det gäller att erbjuda hållbara lösningar och produkter till konsumenterna. Hon påpekade också att unga människor i dag ser större möjligheter att påverka världen i en god riktning genom sina konsumtionsval än genom att rösta.

Hon framhöll också att en undersökning som Svensk Handel gjort visar att handelsföretagens främsta skäl att arbeta för ett hållbart sortiment och olika hållbara lösningar är att de faktiskt ger ett positivt avtryck på sista raden.

Global Utmanings Kristian Skånberg presenterade sedan rapporten.
Han berättade att den tillkommit vid en serie runda-bordssamtal som Global Utmaning och Svensk Handel arrangerat och som utmynnade i en rad förslag till näringsliv och politik på hur en omställning till hållbar konsumtion ska genomföras.

Politikerna bör enligt rapporten dels anpassa lagstiftning för att underlätta en omställning, men också använda politiska styrmedel för att göra företagen produkter mer hållbara.
Svensk Handel och andra branschorganisationer bör hjälpa sina medlemsföretag och inspirera till framtagandet av nya affärsmodeller.

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund kommenterade rapporten och berättade om regeringens arbete för en hållbar konsumtion.
Han talade bland annat om delningstjänster som Uber och Airbnb som resursbesparande och socialt hållbara, men också om att dessa tjänster möter hårt motstånd från de näringar som får sina traditionella affärsmodeller ifrågasatta.
En paneldiskussion mellan företrädare för handel, politik och konsumentorganisationer avslutade förmiddagen.

Dagmar Forne/Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078