23948sdkhjf

Ökad konfliktrisk när LO-samordningen spruckit

Nu höjer samtliga parter ett varningens finger om ökad konfliktrisk och huggsexa.
I går kom beskedet att samordningen inom LO-facken inför avtalsrörelsen sprack. Därmed kommer de fjorton LO-förbunden att förhandla enskilt. Ökad konfliktrisk och risk för huggsexa varnar både arbetsgivarsidan och arbetstagarsidan för när lönerna för över tre miljoner löntagare ska förhandlas.

Men Handelsanställdas förbunds ordförande Susanna Gideonsson ser också nya möjligheter nu:

– I en LO-samordning anpassar sig alla förbund, nu är vi mer fria att jobba med de frågor vi tycker är viktiga. Alla får ta sitt ansvar utan att krypa ner i skydd bakom någon annan, säger hon i en intervju med Handelsnytt och varnar samtidigt för ”huggsexa”:

– Vi måste ändå ta ansvar för lönebildningen.

Också Svensk Handels förhandlingschef Mattias Dahl varnar i ett samtal med Dagens Handel för ett läge där enskilda branscher tar för sig utan att tänka på helheten.

– Samordning eller inte – verkligheten ser fortfarande ut som den gör, säger han och fortsätter:

– På arbetsgivarsidan står vi eniga. Vi är överens om att den internationellt konkurrensutsatta industrin ska sätta märket. Och nu gäller det att de stora tar sitt ansvar och inte springer iväg, utan ställer upp på den modell som alla tyckte varit bra.

Handelsnytt tecknar bakgrunden till sprickan med LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldssons beskrivning: Samtliga förbund var överens om en särskild satsning på löneförhöjningar för undersköterskor. Men samordningen sprack på grund av att man kunde enas kring en låglönesatsning som skulle gett större procentuell ökning till avtalsområden med snittlön under 25 000 kronor, där den som tjänar under 25 000 kronor får en ökning i kronor och övriga får ett procentpåslag.

Tidningen Arbetet skriver att IF Metall röstade emot en satsning på löneökningar för avtalsområden med låg snittlön.

I och med att samordningen spruckit har också diskussionerna om samordning kring villkor som allmän visstid, heltider/deltider och bemanningsföretag fallit.

Svensk Näringslivs vd Carola Lemne säger att beskedet från LO är ”bekymmersamt” men att det inte påverkar arbetsgivarnas utgångspunkt inför avtalsrörelsen.

– För att värna jobben och konkurrenskraften i svenska företag är det centralt att ett avtal inom industrin blir det normerande avtalet i avtalsrörelsen och fungerar som utgångspunkt för förhandlingar på andra avtalsområden.

Oroad är också Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson :

– LO-samordningen har givit stadga åt tidigare avtalsrörelser och det är bekymmersamt att förbunden inte kunnat enas.

Text: Ylva Åkesson/Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062