WeSC försöker ställa om
Under andra kvartalet, 1 april till 30 juni, uppgick omsättningen till 18,7 miljoner kronor vilket var ett tapp mot 23,1 miljoner kronor för samma kvartal i fjol. Bruttomarginalen uppgick till 48,0 procent (55,7) med negativ påverkan från utförsäljning av lager.
Rörelseresultatet landade på samma nivå som i fjol -10,9 miljoner kronor (-10,6). Resultat efter skatt uppgick till -14,6 miljoner kronor (-13,1).
Enligt rapporten var omsättningstappet väntat då bolaget är inne i ett förändringsarbete som går ut på att bli mer wholesaledrivet istället för att vara distributörsdriven. Bolaget menar att förändringarna inte slagit igenom ännu.
Enligt rapporten fästs nu stor vikt vid att utveckla e-handeln och nu väntar nystart. Modebolaget har försäljning i 15 länder och i rapporten skriver bolaget att antalet distributörer blivit färre och att bolaget satsat på de mest lönsamma.
”Försäljningstappet de senaste fyra åren för WeSC är i allt väsentligt hänförligt distributörsverksamheten som för 2017 bedöms omfatta mindre än 20 procent av omsättningen. För 3 år sedan var siffran 80 procent av omsättningen”, skriver bolaget i rapporten.
Under kvartalet har bolaget ingått samarbete med ny distributör i Kanada och gjort nystrat i Storbritannien med ny agent. Under kvartalet avslutades försäljning av dotterbolaget The Shirt Factory AB och reavinst från avyttringen uppgick till 8,1 miljoner kronor i koncernen. The Shirt Factory´s nettoomsättning under första halvåret ingår med 21,7 miljoner (23,9) med ett resultat om -1,6 miljoner för årets första sex månader.
I rapporten skriver bolaget att likviditeten är fortsatt ansträngd och bolaget har begärt så kallad waiver, tillfällig acceptans för bristen, från kreditgivaren och inväntar svar. Modebolaget räknar med att det även fortsatt kommer att vara beroende av avsteg och acceptans av kreditgivaren.
Under augusti genomför bolaget en företrädesemission med ett tillskott på maximalt 28 miljoner kronor och söker nu även andra finansieringslösningar.