Risker för svensk handel vid brexit
En statlig utredning gjord av Swedac visar att brexit påverkar handeln i EU negativt på en del områden. Utredningen synliggör de risker och de obesvarade frågor som behöver lösas för att mildra negativa konsekvenser för import och export av produkter.
--Vår bedömning är att brexit skapar stora förändringar för dem som exempelvis importerar varor eftersom Storbritannien blir ett tredje land. Hur exporten kommer att påverkas beror på hur deras framtida lagstiftning kommer att se ut och vilka avtal som förhandlas fram, säger Peter Strömbäck, generaldirektör för Swedac.
Regeringens handelsminister Ann Linde fick utredningen i går. Swedac, som är den statliga expertmyndigheten som ansvarar för frågor om ackreditering, teknisk kontroll och samordning av marknadskontroll, har på regeringens uppdrag analyserat hur det brittiska utträdet ur EU kommer att påverka den svenska handeln.
EU har utvecklat en gemensam plattform, en gemensam kvalitetsinfrastruktur, som i grunden är ett nätverk av tekniska regler, förfarande för bedömning av överensstämmelse, standarder, avtal och gemensamma resurser för att skapa tillit till produkter och tjänster, en ökad handel och en utvecklad inre marknad. EU:s fria varurörlighet bygger på att en produkt som är godkänd i ett land kan cirkulera fritt i hela EU.
Storbritannien har valt att lämna denna gemensamma plattform och tar med sig en kopia. Det finns en stor risk att Storbritanniens kopia utvecklas annorlunda än originalet.