För stärkt kemikalielagstiftning i modebranschen
Företag och inköpare av textilier har svårt att ta ansvar för hur riskfyllda kemikalier används längs med varukedjan även om många har goda intentioner, enligt en ny avhandling framtagen av miljöforskaren Natasja Börjeson vid Södertörns högskola. I ”Toxic Textiles - towards responsibility in complex supply chains” undersöks vilka möjligheter, hinder och utmaningar textilsektorn möter i sitt arbete mot ökad hållbarhet.
I avhandlingen, som läggs fram i veckan,konstaterar Natasja Börjeson att den kemikalieintensiva mode- och textilbranschens globala produktion och att den oftast inte ägs av de inköpande företagen sätter käppar i hjulen för mer giftfria kläder och h ållbarare produktion.
Forskaren tycker att den svenska textilbranschens engagemang och arbete i miljö - och kemikaliefrågor har ökat det senaste decenniet och menar att branschen ofta ligger före lagstiftningen men att hållbarhetsmålen trots allt blir svåra att nå utan stark kemikalielagstiftning och egen produktion.
– Många klädföretag i Sverige jobbar aktivt för att bli bättre. De utbildar sig i frågorna kring kemikalier i textil och det finns en samarbetskultur där flertalet miljöorganisationer, forskare och myndigheter samverkar med företag och offentlig förvaltning. Dessutom delas erfarenheter om hur de bäst ska kunna bemöta sina utmaningar ö ppet, f öretag pressar kemikalietillverkare att framställa nya ofarliga kemikalier samtidigt som de lobbar för en starkare lagstiftning. Och i vissa fall får de gensvar. Men utan en stark kemikalielagstiftning i ryggen och utan att äga sin egen produktion är det ett sv å rt och tidskrävande arbete att genomföra, säger Natasja Börjeson i en kommentar.