Camilla Malmströms i rekonstruktion
Bolaget Camilla Malmströms konfektions, som driver butiker under namnet Camilla Malmströms, ansökte på torsdagen den 20 september om rekonstruktion vid Malmö tingsrätt.
Bolaget säljer dam- och herrkläder och verksamheten bedrivs från, enligt rekonstruktionsansökan, sju butiker i Skåne med totalt ett 70-tal anställda. I ansökan framgår att bolaget på grund av brist på likvida medel inte kan betala sina förfallna skulder.
Vd är Magnus Jansson och bolagets styrelse utgörs av Lars Wilander och Per Wilander.
Bolaget är grundat efter förvärv av konkursboet efter Malmströms/Camilla i början av 2014. Lars Wilander förvärvade då via bolaget inventarierna i samtliga tio Malmströmsbutikerna, det kvarvarande lagret och rätten till namnet.
I dag finns enligt kedjans sajt butiker i Burlöv city, Nova Lund, i centrala Lund, Center Syd i Löddeköpinge, Väla, Mobilia och Södra Förstadsgatan i Malmö. Butiken i Emporia stängdes nyligen och företaget lämnade lokalerna 31 augusti.
Till rekonstruktör har advokat Rolf Eriksson vid Advokatbyrån Eriksson & Bengtsson i Borås utsetts.
Borgenärssammanträdet är satt till 11 oktober och då ska en rekonstruktionsplan presenteras.
I rekonstruktionsansökan framgår dock att bolaget under en tid försökt komma till bukt med problem genom "organisatoriska och personella förändringar" och därtill pågår avveckling av huvudkontoret och butiker ska ha stängts.
Ägarna ska ha också tidigare ha skjutit till pengar. I anslutning till årsredovisningen 31 december i fjol ska ägarna ha lämnat villkorat aktieägarstillskott om 12 miljoner kronor.
Det pågående förändringsarbetet i bolaget ska nu enligt ansökan utvidgas till att omfatta marknad- och sälj, sortiment, organisation och personal samt ekonomi och kalkylering. I ansökan framgår att bolaget avser, om rekonstruktionen blir en verklighet, minska kostnaderna men även försöka öka försäljningen "per efter rekonstruktionen kvarvarande butik".
Driften i verksamheten under rekonstruktionen ska enligt ansökan finansieras med normalt kassaflöde från försäljning och genom kommissionsavtal med leverantörer.
Därtill väntas statlig lönegaranti träda in vilket också innebär finansiella lättnader.
I rekonstruktionsansökan framkommer att de två första åren i bolaget var bra och verksamheten utvecklades väl och fler butiker öppnades men att bolagets förväntade volymutvecklingen dock inte realiserats och vinsten har vänts till förlust. Bland annat ska årets väder ha påverkat försäljningen negativt.
I ansökan framgår att budgeten för perioden 2018-01-12 till 2018-08-31 var att omsättningen skulle uppgå till 68,9 miljoner kronor men att omsättningen i själva verket landade på 45,1 miljoner kronor.
Bolagets största fodringsägare är Swedbank där krediten uppgår till närmare 10 miljoner kronor och banken ska enligt ansökan uttryckt ett stöd till rekonstruktionen.
Ett stort antal skandinaviska modebolag står som borgenärer i rekonstruktionen och i sortimentet finns enligt sajten varumärken som bland andra Cappuccini, Soya, Levete Room, Masai, Anna Montana, Wrangler,Oscar of Sweden, Meyer, Oscar Jacobson, Matinique, Fred Perry,Sir of Sweden och Luhta.
Habit har sökt rekonstruktören Rolf Eriksson för en kommentar.