Ikea vill inte prata om H&M-investeringen
Ikeasfärens miljardinvestering i H&M överraskade många, men en granskning av persongalleriet visar att det finns tydliga kopplingar.
Anders Dahlvig, styrelseledamot i H&M sedan 2010, har tidigare jobbat mycket nära de två personer som ytterst beslutade om Ikea-bolagets Interogos intåg i klädbolagets ägarlista.
När Anders Dahlvig i början av 2000-talet var vd för Ingka Holding, som då allmänt betraktades som moderbolaget i Ikea:s snåriga bolagsstruktur, var Hans Gydell vice vd och Søren Hansen finanschef.
Hans Gydell och Søren Hansen är i dag styrelseordförande respektive vd i Interogo Holding, det bolag som under det tredje kvartalet köpt drygt 10 miljoner aktier i H&M, något som blev känt via ny ägarstatistik och Nyhetsbyrån Direkts rapportering i mitten av oktober.
Aktieposten, motsvarande 0,6 procent av aktierna i H&M, är värd lite mer än 1,6 miljarder kronor. Köpet gjordes via bolaget 1H Capital HC1 AB, ägt av Interogo Holding som sedan 2016 hanterar Ikeasfärens finansiella investeringar. Interogo Holdings ägs i sin tur av en stiftelse med nästan samma namn och som grundades av Ingvar Kamprad.
Anders Dahlvig och Søren Hansen sitter idag i nederländska Inter Ikea Holdings överstyrelse tillsammans. Inter Ikea är en annan gren i Ikeas bolagsstruktur, dock med samma ägarstiftelse som Interogo.
Investering i H&M är uppenbarligen känslig materia. Ingen av de ansvariga vill ställa upp för en kortare intervju.
"Vi tackar nej till din intervjuförfrågan denna gång. Om du har specifika frågor så får du gärna skicka över dessa på mailen", skriver Carl Fried, talesperson för investeringsbolaget Interogo, i ett mejl efter flera försök från Nyhetsbyrån Direkt att få kontakt med någon av de inblandade personerna, däribland Interogos investeringschef Henrik Jonsson, och nämnda Hans Gydell, Søren Hansen och Anders Dahlvig.
Interogos investeringar är enligt bolagets hemsida indelade i tre områden: fastigheter, fonder som hanteras via bolaget IFM i Luxemburg samt Nalka Invest som fokuserare på nordiska små- och medelstora bolag.
Direktinvesteringen i börsnoterade H&M förefaller för en utomstående betraktare mot den bakgrunden vara en udda fågel i Interogos investeringsverksamhet. När Nyhetsbyrån Direkt via mejl bett Interogo om något annat exempel på en större direktinvestering i ett stort börsnoterat bolag har sådana exempel uteblivit från Interogos håll.
Ikeasfärens intåg i H&M:s ägarlista, med tillhörande hemlighetsmakeri, sker mot bakgrund av flitigt förekommande teorier och spekulationer om att familjen Persson vill köpa ut bolaget från börsen. På sina håll har det argumenterats för att huvudägaren i så fall måste göra det tillsammans med en kapitalstark partner.
"Vi avstår från att spekulera i hypotetiska frågor. Interogo Holdings aktieförvärv baseras på bedömningen att det är en bra långsiktig finansiell investering. Det är grunden för vårt beslut", svarar Interogo via mejl på frågan om Interogo skulle kunna tänka sig att ta rollen som en kapitalstark partner till familjen Persson.