Nya krav på modeindustrin
I dag presenteras the UN Fashion Industry Charter for Climate Action på klimattoppmötet i polska Katowice och FN:s klimatkonvention vill nu samla aktörer inom den globala modeindustrin för en nödvändig gemensam kraftansamling.
Uppdraget är att få företagen att signera ett dokumentet som innehåller 16 punkter, som stödjer målen i Parisavtalet, och förbinda sig till 30 procent minskning av utsläpp av växthusgaser i scope 1, 2 och 3 i Greenhouse Gas Protocol Corporate Standard år 2030, mot en baslinje som är satt senast 2015. Medlemmarna förbinder sig även att arbeta tillsammans för att utveckla lösningar mot målen.
En av punkterna handlar om materialval och att välja det med låg klimatpåverkan utan att negativt påverka andra hållbarhetsaspekter.
- I grund och botten är detta en viktig punkt, men det är viktigt att förstå att begrepp som ”hållbara material” i princip inte har mening – man måste relatera till funktion. Om ett material är mer eller mindre hållbart beror inte enbart på hur det är framställt utan hur man använder det och vad som hade varit alternativet, säger Dr Sandra Roos, klimatforskare inom modeindustrin för Mistra Future Fashion i en kommentar.
Modeindustrin och textilproduktion står för 1,2 miljarder ton växthusgasutsläpp årligen vilket är mer än alla internationella flyg och sjöfart kombinerat, enligt ett pressmeddelande från Mistra Future Fashion.
Där framgår att 70 procent av ett plaggs klimatpåverkan sker innan det nått butiken.
I förra veckan presenterades de svenska initiativet STICA, Swedish Textile Initiative for Climate Action, där svenska aktörer ska samlas för att arbeta tillsammans för att u dokumentets 16 punkter.