Vill städa i denimbranschen – producerar jeans av överskottstyger
För två år sedan registrerade Johan Käll, som även arbetar med Syverket, varumärket Jeansverket och sedan förra hösten har arbetet med uppstarten av Borås Jeansfabrik och varumärket Jeansverket pågått.
Ambitionen är att erbjuda alternativ till konventionellt producerade jeans som inte kostar mer än många andra premiumjeans på marknaden.
Nyligen lanserade Jeansverkets e-handel där kunden kan beställa byxor efter sina egna längdmått. Efter lagd order produceras jeansen i microfabriken i Knalleland och levereras till kund inom ett par veckor. Priset är inte högre än många andra premiumjeans på marknaden menar Johan Käll och skillnaden är att jeansen inte är massproducerad och även tillverkade av resttyger.
De första jeansen som nu är redo att levereras, är producerade on-demand, och framtagna av antingen reko-tyger, det vill säga överblivna tyger från andra leverantörer, eller kvalitetstyger där klimatavtrycket varit så litet som möjligt.
- Jag har en stark drivkraft att vara med och förändra den här branschen. Jag vet hur branschen fungerar och jag ser också stora möjligheter att förändra den. Det behöver inte vara så omständigt att starta igång en produktion. Marknaden är redo för det småskaliga nu. Dessutom behöver tygerna inte processas och behandlas med exempelvis stentvätt och blekning, säger Johan Käll, grundare och vd, Jeansverket i en kommentar.
Även om Jeansverket nu öppnar egen e-handel letar man även samarbetspartner i detaljhandeln som vill arbeta med orderstyrd tillverkning och framtidens handelskoncept.
- Vi kommer att ha ett affärsområde där vi gör om använda produkter. Jeansen, skjortan eller jackan kommer då att få ett andra liv, och efter det ett tredje och ett fjärde. Livscykeln ska gå att följa och därigenom gör kunden både plånboken och jordklotet en tjänst. Jag kommer aldrig att flytta tillverkningen från Borås. Jag är övertygad om att det går att bygga en ekonomiskt lönsam verksamhet på hemmaplan. Med svenska arbetsvillkor och miljölagar får vi ett cirkulärt kretslopp för en hållbar jeanstillverkning och samtidigt ger vi tillbaka skatter och intäkter till vår svenska modell, säger Johan Käll.