23948sdkhjf

Modeindustrin redo för stora kliv inom hållbarhet

Nya regler kan gynna eller hämma

Svensk Handel tar det näringspolitiska greppet när aktörer inom mode och textil arbetar tillsammans. Detta med anledning av att svensk mode- och textilindustri kan bli en ännu viktigare exportnäring med hållbarhet som förtecken.

– Genom att ligga i framkant vill vi påverka beslut så att de gynnar och inte hämmar branschen, säger Maria Sandow, kanslichef på Svensk Handel Stil och tillika näringspolitisk expert inom hållbarhet hos Svensk Handel.   

Det finns ett antal nya regler som kan komma att påverka modebranschens villkor framöver, både nationellt och på EU-nivå. En av frågorna som Svensk Handel har extra fokus på är den planerade kemikalieskatten på kläder och skor, som är   baserad på utformningen av den svenska elektronikskatten. – Konkurrensen är stenhård och kunderna är extremt prisfokuserade. En nationell kemikalieskatt som smetas ut på alla kläder och skor skulle göra allt mycket dyrare i Sverige. Det får inte bli som kemikalieskatten på elektronik. Den gynnar inte alls miljön. I stället ser vi hur handeln flyttar utomlands och riskerar slå ut svenska företag och jobb.

Maria Sandow pekar på möjligheten att företag ska kunna slippa skatten om de kan visa att det inte används några skadliga kemikalier i de material som finns i kläderna och skorna.

– Då måste eget intygande och stickprov räcka som bevisning. Att certifiera allt är omöjligt. Det är bra att utredningen också har som mål att få med utländsk e-handel och privat import i detta. Svenska modeföretag jobbar stenhårt på att få bort farliga ämnen i hela produktionsledet, jag tror vi är bäst i världen, så där är vi överens med lagstiftarna. Men då borde vi uppmuntras i stället för att straffas.

En annan fråga som diskuteras är att införa ett lagstadgat producentansvar på textil, ungefär som det som redan finns för material som glas, papper och plast.

Ett producentansvar ska alltid medfinansieras av branschen.

– De svenska modeföretagen vill ta ansvar, det är det ingen tvekan om. Nya affärsmodeller testas nu som gör att färre kläder behöver tillverkas, men vi kommer ändå att få brist på material när människor över hela världen får det bättre och vill konsumera som vi.

– Den cirkulära ekonomin där människor hyr, säljer, köper och byter kläder med varandra är en viktig pusselbit, men räcker inte. Vi måste klara av att göra ny textil av allt det som förr eller senare kasseras.

Inom branschen ser man hoppfullt på att ny teknik ska kunna lösa utmaningen.

– Sverige ligger långt fram och inte minst har företaget Renewcell fått ett riktigt genombrott. Vi är försiktigt positiva till en lagstiftning, men det beror på hur lagen utformas. Problemet är globalt och kräver också globala lösningar, avslutar Maria Sandow.

Fakta:

Svensk Handel Stil 

Branschkansli inom arbetsgivarorganisationen Svensk Handels näringspolitiska avdelning. Arbetar för de medlemsföretag som säljer skor, kläder, hemtextil, sportkonfektion och accessoarer, vilket är cirka 20 procent av Svensk Handels 9 000 medlemmar.

Mer information finns på hemsidan www.svenskhandel.se/stil

Källa: Svensk Handel Stil

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064