23948sdkhjf

"Fastighetsägarna kan inte agera domare"

Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo välkomnar likt Svensk Handel regeringens stödpaket men detaljer och tillämpning måste lösas.

onsdagseftermiddagen presenterade regeringen ett  åtgärdsprogram för att rädda landets småföretag som bland annat innehåller ett statlig stöd för att sänka lokalhyreskostnaderna för utsatta företag.

Karin Johansson, vd för Svensk Handel, menar att regeringens nya satsningar är ett steg i rätt riktning.

– Att regeringen agerar för att snabbt minska butikshyrorna är välkommet. Läget är akut och att snabbt få ned handlarnas kostnader är helt nödvändigt för att försöka parera den akuta kris som många butiker går igenom, säger Karin Johansson.

Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo välkomnar också stödpaketet och tycker att det är bra och rimligt att gå in och hjälpa mindre företag inom bland annat restaurang, kafé och sällanköpshandeln, som rammats rejält av den pågående coronapandemin, med hyrorna.

Sällanköpshandeln var redan innan krisen hårt konkurrensutsatt, konstaterar han.

Inriktningen i stödpaketet är att staten bär 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran och kompensationen söks i efterhand av hyresvärden. Stödet gäller för perioden 1 april till 30 juni.

Reinhold Lennebo menar dock att detaljerna kring hur åtgärderna i stödpaketet ska fördelas och tillämpningen måste lösas vilket han siar kommer att ta en tid.

– Det kan inte bli så att fastighetsägarna ska bli domare och bestämma vilka verksamheter som ska få stöd. De är ett bra stödpaket men alla detaljerna och tillämpningen måste nu på plats och vis av erfarenhet så brukar sådana saker ta ett slag. Vi behöver sätta oss ned med Svensk Handel och Visita och arbeta på hur vi kan gå vidare med detta, säger Reinhold Lennebo till Habits systertidning Dagens Handel.

Han vill också höja ett varnings finger mot de aktörer som nu gått ut och sagt att man inte tänker betala hyrorna under den pågående krisen och ber dem att sansa sig.

– Då gör man sig skyldig till avtalsbrott och där vill vi inte hamna och precis som jag har sagt tidigare så kan fastighetsägarna inte agera bank åt krögare och butiksägare. Nu behöver vi ha en bra dialog mellan fastighetsägarna, branschorganisationerna och de olika aktörerna för att på bästa vis lösa situationen. Då är god dialog och att prata med varandra  det enda som gäller, säger Reinhold Lennebo.

Han menar att situationen med fallande försäljningssiffror och uteblivna kundtillströmningar inom bland annat sällanköpshandeln och restauranger syns över hela landet men de största varslen hittills finns ännu så länge mest i Stockholm och i de andra storstadsregionerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079