DEBATT: Texilimportörernas öppna brev till Stefan Löfven
Coronapandemin leder bland annat till stora påfrestningar för världshandeln. Den måsta skyddas mot protektionistiska tilltag. Det skriver Louise Winter, kanslichef hos Textilimportörerna i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven.
EU agerar för närvarande för att utesluta Kambodja från GSP, General System of Preferences. Det är första gången det sker för ett MUL-land (minst utvecklat land). Det huvudsakliga skälet är politiskt. EU gillar av goda skäl inte Hun Sens regim i Kambodja. Den är dock knappast värre än någon annan odemokratisk regim. Vi vänder oss mot att handelspolitik används för att straffa Hun Sen-regimen. I stället måste straffåtgärderna riktas direkt mot regimens företrädare. Det är orimligt att sömmerskorna i Kambodja ska lida för att regimen förföljer sina politiska motståndare.
Vi har skrivit till EU-kommissionens ordförande i detta ärende liksom tidigare till EU:s handelskommissionär Phil Hogan och Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg. Anna Hallberg stöder i sitt svar till oss EU:s hittillsvarande linje.
Därför skriver vi nu till Dig med vädjan om att Sverige i EU arbetar för att avstyra de handelspolitiska åtgärderna riktade mot sömmerskorna i Kambodja och att EU i stället vidtar politiska åtgärder riktade direkt mot Kambodjas regim och dess företrädare.
Sverige måste med all kraft slå vakt om det globala handelssystemet! Inte minst i dessa coronavirustider.
Louise Winter, kanslichef, Textilimportörerna
Tillägg utanför brevet: Klädproduktionen i Kambodja är betydande, enligt Textimportörerna. Bland svenska företag är i stort sett endast H&M som importerar därifrån. Men det beror på att strukturen i Kambodja gör att det främst är mycket stora företag som handlar varor där.