23948sdkhjf

Så mycket minskade försäljningen i fysisk modehandel i april

Många modehandlare har vittnat om en försäljningsminskning i fysisk butik på mellan 50 och 90 procent sedan coronapandemin slog till. Svensk Handel Stils aprilsiffror, som släpptes i veckan, visade en försäljningsnedgång för klädbutiker och deras e-handel på –34 procent. Exkluderas e-handelsförsäljningen, landar den fysiska butiksförsäljningen för kläder i stället på cirka –48 procent.

Motsvarande siffra för den fysiska skohandeln är –55 procent, jämfört med –52 procent när e-handelsförsäljningen inkluderas, enligt Mikael Sandström, Svensk Handel Stil.
– I skobranschen är e-handeln inte så stor som den är i klädbranschen, vilket kan förklara att skillnaden för skohandeln inte är så stor, säger han till Habit.

Mikael Sandström berättar att många handlare har hört av sig och undrat vad de har gjort för fel, varför den egna försäljningen har rasat mer än Stilindex för april.
– De ska veta att de är inte så dåliga som de kanske fruktar, säger Mikael Sandström och fortsätter:
– När handlarna talar med sina hyresvärdar så ska de veta att nedgången i den fysiska handeln är närmare 50 procent.

Vilka är de största förlorarna?
– Storstäderna, köpcentum, medelstora städer, gränshandeln och butiker som vänder sig till en äldre målgrupp.

Vad är det som upprätthåller den försäljning som finns?
– Kampanjerna, men det gör att man tappar marginal i stället. Vi kommer få se ännu mer kampanjer i maj eftersom många sitter med för stora lager. Nästan all form av sko- och klädhandel är kampanjdriven just nu. Det är radikala kampanjer för att få ut varorna.

Den 30 april presenterade regeringen ett omställningsstöd på 39 miljarder kronor. För att ta del av stödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent. Många modeföretag som har drivit på försäljningen genom kampanjer för att förhindra ett större omsättningstapp, kommer inte kunna ta del av stödet.
Samtidigt som de har hållit omsättningen uppe och tappat stora marginaler, kommer de gå miste om stödet. Det är tråkigt och kan upplevas som orättvist. Stödet kom alldeles för sent, säger Mikael Sandström.

Kommer det fler konkurser och rekonstruktioner?
– De största konkurserna och rekonstruktionerna har vi nog redan sett. Men när alla uppskjutna skatter ska betalas tillbaka finns det risk för en andra konkursvåg. Även reserestriktioner kan bli ett hårt slag mot sommarorterna och hela besöksnäringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094