23948sdkhjf

Svenska yogamärket Greeningline utmanar färgindustrin

Nya, svenska yoga- och leisuremärket Greeningline arbetar enbart med naturliga råvaror i såväl material som infärgning. Ett krav som både innebär en designmässig begränsning och nya logistik- och produktionssystem.

När Ceilia Ingesson, efter många modeår inom design, produktion, trendspaning och pr, bestämde sig för att starta eget var målet glasklart.

Hon ville göra kläder för kvinnor på språng som sätter hälsa och miljö främst. Kvinnor som har behov av mjuka plagg för yoga och hemma-cocooning, som samtidigt är tillräckligt snygga för att visas upp på stan. Plagg som bärs närmast kroppen och är snälla mot både miljö och människa.

– Jag har jobbat så mycket på fabriker runt om i världen och sett alla kemikalier som används. Det kom till en punkt när jag kände att jag inte längre kunde åka hem utan att släppa tankarna på de tusentals som jobbar där, som måste vara kvar i en luft som knappt går att andas i städer som är helt grå av föroreningar, säger Celia Ingesson.

Som barn hade hon själv problem med eksem och reagerade starkt på både kemikalier och syntettyger. Hon började därför tidigt sy sina egna kläder och färgade in med te och kaffe. Några decennier senare är hon nästan inne på samma spår. Hennes plagg färgas in med löv, bark och matrester. Det innebär bland annat att färgskiftningar aldrig går att undvika helt, som med syntetisk infärgning.

– Vi pratar mycket om ekomaterial och återvunnet idag, men väldigt lite om de stora miljöbovarna, infärgning och alla efterbehandlingar för att tyger ska bli skrynkelfria, antibakteriella och allt möjligt annat. Jag vill visa hur långt man kan gå mot kemikaliefria kläder.

För Celia Ingesson, som bland annat jobbat för H&M och Ralph Lauren blev det också tydligt att hennes kemikaliefria krav innebar ett helt annan produktionsupplägg.

– Vill du jobba med växtfärgat får du själv köpa in tyget, ibland även garnet som ska bli tyg, sedan bekosta färgningen och därefter tillverkningen.

En process som ställer högre krav på varumärket, både vad gäller eget kapital och logistik, än den sedvanliga processen, där syfabriken ofta sköter hela produktionen och varumärket betalar vid leverans.

Celia påbörjade arbetet med Greeningline för flera år sedan men har ständigt stött på patrull då branschen inte är anpassad för naturliga och kemikaliefria material. Efterfrågan är liten, materialen ofta komplicerade att hantera och resultatet av infärgning kan vara svår att förutse.

– Få vävare och spinnare vill till exempel jobba med växtfärgade garner eftersom de är ojämna.

Nu är i alla fall den egna webbshoppen igång och införsäljningen mot återförsäljare har påbörjats. Än så länge finns drygt 15 modeller i sortimentet och fler är på gång. Men fler än 25 lär det inte bli. Celia Ingesson jobbar inte med säsonger utan plaggen ska rulla över längre tid med inslag av någon ny färg eller modell. Materialen är framför allt Tencel men också rålinne och organisk bomull.

– Eftersom jag valt att jobba med enbart avfall som löv, bark och rester, och inte till exempel frukter eller blommor, tar det extra lång tid att få fram färgextrakten. Men det får ta den tid det tar, som när man gjorde kläder förr i tiden. Jag har en extrem passion för det här och kan vänta.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079