Fortsatt turbulent för H&M i Kina
Turbulensen kring klädbolaget H&M:s ställningstagande om förtrycket av den uiguriska minoritetsbefolkningen i Xinjiangprovinsen tog en ny vändning sent på onsdagskvällen.
Flera aktörer har nu slagit till mot H&M:s mobilapp och omöjliggjort för kinesiska användare att nå den, enligt kinesiska Tencents nyhetstjänst QQ News.
Händelserna kring svenska H&M rönte under onsdagen uppmärksamhet i världsmedia sedan butiken blivit oåtkomlig på många av landets största e-handelsplattformar. Händelseutvecklingen började med en nätmobb i sociala medier som startade när kinesiska kommunistpartiets ungdomsförbund uppmärksammade H&M:s ställningstagande.
H&M:s situation har alltså inte bara försurnats av appavlägsnandet via telefonutvecklarna Huawei och Xiaomi, utan också för e-handelsplattformar. Bland annat Alibaba-ägda Tmall och JD.com stängde handelsmöjligheterna och även flera nätsökstjänster och kartappar har terminerat H&M på obestämd tid, enligt QQ News.
Beslutet i fråga är att H&M slutat använda bomull producerad i den nordvästligt belägna Xinjiangprovinsen, där uigurerna är hemmahörande.
"Vill ni tjäna pengar i Kina samtidigt som ni sprider falska rykten och bojkottar Xinjiangs bomull? Önsketänkande!" skrev ungkommunistförbundet i ett uppmärksammat inlägg på mikrobloggen Weibo.
En omröstning på QQ News hade närmare en halv miljon röster på onsdagen och en övervägande andel förespråkade bojkott av H&M.
Utöver H&M har också elbilstillverkaren Tesla drabbats av anklagelser om spionage den senaste veckan, antydningar som liknar de som riktats mot just kinesiska Huawei från västligt håll.
Amerikanska Nike var på onsdagen näst på tur att få känna på konsumentvrede i världens största marknad. Även i detta fall rör bokjottkraven uttalanden om de uppemot en miljon av minoritetsfolket uigurerna sitter inspärrade i omskolningsläger.
Bland annat gick den populära skådespelaren Wang Yibo ut med att han avslutar sitt kontrakt med Nike på grund av bolagets Nike-hållning.
Händelseutvecklingen sker i en storpolitisk miljö där relationerna mellan Kina och väst surnat snabbt sedan sanktioner riktats mot Pekings brott mot mänskliga rättigheter. Så väl USA som EU och Storbritannien införde sanktioner mot Kommunistpartiledare i Xinjiang i slutet av förra veckan.