De knep pris inom cirkulär ekonomi
Coloreel är ett svenskt varumärke inom textilinnovation. Företaget har tagit fram en ny teknik för broderi som möjliggör färgning av textiltråd. Genom att färga in tråden direkt bildas inget avloppsvatten, och därmed ingen vattenförorening.
Att använda en trådrulle och en nål betyder minimerat trådavfall och minimerad mikrofiberförorening, enligt företaget.
”Vi använder tekniken för att både bevara broderiets hantverk och ta broderiet till nästa nivå. Den unika lösningen gör det möjligt att skapa komplicerade mönster, inklusive gradienter, texturer och andra spektakulära effekter. Att endast använda enbart en tråd och en nål innebär också att kvaliteten och effektiviteten förbättras avsevärt, vilket möjliggör omedelbar start och snabbare leverans. I framtiden kan tekniken också användas för sömnad, stickning, vävning och mer”, kommenterar Coloreel.
Motiveringen från SIQ:
Innovationen ”Instant Thread Coloring (ITC) technology for embroidery and textile industry” är ett utmärkt exempel på hur nytänkande, teknik och en miljömedvetenhet kan göra världen bättre. Innovationen är banbrytande genom att färgning av tråden görs på plats och utifrån behov och innovationen visar vägen för textilindustrin och andra branscher som behöver ta ett steg mot en mera hållbar produktion.
Utmärkelsen är ett samarrangemang mellan kvalitetsinstituten i flera länder. Vinnova är SIQ:s partner i Sverige.
Domarkommittén består av:
- Lena Gustafsson – vd och grundare av Styrelsebalans
- Jacob Hallencreutz – vd vid EPSI Rating Group
- Sofia Ritzén – professor och prodekanus vid KTH
- Mikael Rönnholm – head of Innovation strategy vid CEVT
Domarkommittén stöttades i sitt arbete av Mikael Lindström och Mats Deleryd vid SIQ.