Modal - en miljövänlig textil
Modal är ett semi-syntetiskt material som har börjat användas mer och mer i Sverige. Det används främst som ett alternativ till bomull i tillverkningen av underkläder, pyjamas, badrockar, lakan och mycket annat. Modalfiber är det generiska namnet för semi-syntetiskt rayon som utvecklades i Japan år 1951. Idag är en av de kändaste producenterna av modal det österrikiska företaget Lenzing AG som marknadsför sin version under namnet Lenzing Modal®.
Modal kan andas och har en silkeslän känsla. Det formar sig efter kroppen och kan vävas ihop med andra fibertrådar för att få fram unika egenskaper. Bomull, spandex, ull och andra fiber används till exempel ofta tillsammans med modal. Materialet kan absorbera upp till 50 procent mer vatten än bomull. Det har liknande egenskaper som andra cellulosafiber och är designat för att absorbera tygfärg och förbli färgfast i varmvattentvätt. Att färgen inte bleknar eller blöder gör det till ett populärt materialval i tillverkningen av underkläder och aktivitetskläder. Modaltyget har även ett imponerande motstånd mot krympning och noppning.
Hur modal påverkar miljön
Modal tillverkas genom att man spinner rekonstituerad cellulosa från bokträd. Träfibrerna krossas sedan samman till flytande form och tvingas igenom små hål för att skapa fibern. Sedan vävs eller stickas fibertrådarna samman för att skapa modaltyget. Det färgas sedan och tillverkas till kläder och andra produkter eller skickas ut som tyg till olika producenter.
Vilken miljöpåverkan modal har beror på vem som har tillverkat materialet och hur det har gått till i samtliga steg. Även om modal marknadsförs som ett miljövänligt material av många klädtillverkare är det inte alltid hela sanningen. Den amerikanska organisationen Rainforest Action Network arbetar för att bevara världens regnskog, skydda klimatet och upprätthålla mänskliga rättigheter. Organisationen har undersökt industrin och kommit fram till att flera producenter av modal är medskyldiga till förstörelsen av regnskog i Indonesien. Enligt Summer Edwards som är expert på hållbart mode stämmer anklagelsen:
— Modal som har producerats i Indonesien är känt för att vara producerat med planterad träbestånd som odlas i regnskogsområden som har kalhuggits för att ge plats till monokulturella virkesodlingar.
Organisationen har kommit fram till att det främst gäller för den modal som är tillverkad i Kina. Att välja modal som har en minimal miljöpåverkan är ett måste för miljömedvetna företag och konsumenter som värnar om naturen.
Garanterat hållbar modal
Lenzing Modal är idag den främsta tillverkaren av hållbar modal eftersom de har utvecklat innovativa miljövänliga processer för tillverkningen av materialet. Processen tillåter Lenzing att återvinna 95 procent av materialen som används i produktionen av modal, vilket minimerar emissioner och bevarar råvaror. Lenzing Modal är koldioxidneutralt, kräver mindre land per ton än bomullsfiber och nivån av vattenkonsumtion är tio till tjugo gånger lägre än bomull. Företaget använder enbart träd från sina egna hållbara odlingar i Tjeckien och Österrike som följer FSC® and PEFCTM-standarder. Deras färdiga modal är biologiskt nedbrytbar och går att kompostera.
Modal är ett perfekt material för funktionskläder och det finns flera europeiska klädföretag som enbart använder sig av Lenzing Modal. Drywear anti svett t-shirt är ett exempel på en aktivitetströja som är tillverkat av det miljövänliga materialet och som har många avancerade funktioner. Eftersom modal är ett material som enkelt kan blandas med andra funktionsmaterial har företaget Drywear valt att väva in antibakteriella koppartrådar i membran under armarna för att minska svettlukt. Den höga absorberingsgraden hos Lenzing modal garanterar att svetten inte transporteras vidare till yttre klädlager.