23948sdkhjf

Samisk textilkonstnär designar rosa bandet

Den samiska textilkonstnären Britta Marakatt-Labba designar årets Cancerfondens rosa band som säljs till förmån för svensk cancerforskning.

Britta Marakatt-Labba har varit verksam i 40 år med broderi som skildrar samernas historia. Hon fick stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands 2017 då hon ställde ut ett 24 meter långt broderi under konstutställningen Documenta i Tyskland. 

I oktober är hon aktuell med ”Sylvassa stygn” i Kiruna, en utställning som visar hennes samlade broderier och som har visats på Nationalmuseet i Oslo från mars till augusti i år. Utställningen blev enligt medier en publiksuccé.  

Enligt ett pressmeddelande hade Britta Marakatt-Labba länge drömt om att få designa Cancerfondens rosa band. När hon väl fick frågan hade hon redan en klar idé.   

– Min första tanke var att livet är skört. Vi vet ju aldrig när vår livstråd brister. Jag ville göra en röd tråd, blodet som flyter inom oss. Ibland kan ju den här tråden brista, för tidigt. Ändå fortsätter linjen, så som livet kan göra tack vare nya behandlingsmetoder, säger Britta Marakatt-Labba, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063